En av höstens SVT-satsningar är "Erik och Lotta emigrerar" med Erik Haag och Lotta Lundgren.
1 av 2
En av höstens SVT-satsningar är "Erik och Lotta emigrerar" med Erik Haag och Lotta Lundgren. Foto: SVT
Hiba Daniel, programledare på SVT, är kritisk till hur bolaget arbetat med mångfald.
2 av 2
Hiba Daniel, programledare på SVT, är kritisk till hur bolaget arbetat med mångfald. Foto: Sveriges Radi

Fortsatta brister i SVT:s mångfaldsarbete

"Det finns en vilja, men också brist på kunskap"
2:34 min

Få av programledarna för SVT:s höstsatsningar har mångfaldsbakgrund, visar Kulturnytts genomgång. Bara två av 37 är födda utanför Norden.

– När vi pratar mångfald tycker jag att det är väldigt mycket vita, medelålders profiler som man väljer. Jag saknar folk som ser ut som jag gör, säger SVT-medarbetaren Hiba Daniel till Kulturnytt.

Trots att mångfalden bland SVT:s programledare fick kritik när bolaget i våras presenterade nya "Morgonstudion", visar Kulturnytts genomgång att få av programledarna för SVT:s höstsatsningar har mångfaldsbakgrund. Bland de 37 programledare som SVT väljer att lyfta fram i sin höstkatalog* är exempelvis endast två födda utanför Norden – en i Eritrea, och Mark Levengood som är född i USA.

I samband med presentationen av nya "Morgonstudion" tidigare i år, konstaterade SVT själva att man inte hade nått hela vägen fram sett till mångfalden, och i en debattartikel i Expressen beskrev 13 nuvarande och före detta SVT-medarbetare bolagets brist på mångfald som "alarmerande".

Bland artikelförfattarna fanns Hiba Daniel, tidigare programledare för "Gomorron Sverige". Hon menar att det på SVT finns en bild av att det saknas kompetenta journalister med mångfaldsbakgrund.

– Det är ett förolämpande statement för dem som kan, för det stämmer inte. Det finns idag i Sverige människor som har invandrarbakgrund som kan, och journalister som håller på att utbilda sig och har en annan bakgrund än etniskt svensk.

Efter kritiken breddade "Morgonstudion" sin rekrytering. Att ta åt sig av kritik är bra, men man bör rekrytera rätt från början, menar Hiba Daniel.

– Det finns en vilja, men jag tror att det också finns en brist på kunskap, man vet inte hur man ska göra, och så blir det att man i panik får försöka åtgärda, säger hon.

Lena Glaser, programdirektör på SVT, medger att mångfalden bland programledarna inte når upp till SVT:s ambition och att bolaget har en del att arbeta med framöver. Samtidigt poängterar hon att programledarna i höstkatalogen bara utgör ett axplock av kanalernas medverkande.

– Det är klart att det sannolikt är så att vi som kollektiv möjligen saknar en viss typ av kunskaper och erfarenheter som ibland gör att vi kanske inte alltid lyckas göra de rekryteringar som vi har som en väldigt uttalad ambition att vi skulle vilja göra, säger hon till Kulturnytt.

Att profiler återkommer är enligt Lena Glaser inte en nackdel i sig. Men, fortsätter hon, det ställer krav på eftertanke när man väl tar in nya profiler, så att hela publiken kan känna igen sig.

För att komma åt problemet jobbar bolaget med att hitta nya kontaktnätverk och med ett pågående analysarbete.

Men Lena Glaser kan inte lova att arbetet kommer att ha gett resultat nästa säsong.

– Det beror också på hur man tittar på utbudet. Jag vill verkligen understryka att det här både handlar om en visuell identitet, men också om vilka frågor vi lyfter och om vems historier vi berättar, säger hon.

* Programledare för SVT-program eller svenska produktioner inköpta av SVT som presenteras i SVT:s höstkatalog (exklusive drama- och humorserier samt dokumentärsatsningar)

Fakta: Höstens SVT-program

"Morgonstudion". Programledare: Alexander Norén, Pelle Nilsson, Carolina Neurath, André Pops, Åsa Avdic och Karin Magnusson
"Sportstudion". Programledare: David Fjäll och Marie Lehmann
"Bästa mannen". Programledare: Fredrik Önnevall
"En kärlekshistoria". Programledare: Ann-Marie Rauer
"Meningen med livet". Programledare: Anna Lindman
"Duellen". Programledare: Carolina Klüft och Micke Lejnegard
"Vi lagar bästa maten". Programledare: Doreen Månsson och Edward Bloom
"Tro, hopp och kärlek". Programledare: Mark Levengood
"Erik och Lotta emigrerar". Programledare: Erik Haag och Lotta Lundgren
"Köttets lustar". Programledare: Henrik Schyffert
"Smaker från Sapmi". Programledare: Martin Jönsson, Maret Ravdna, Greta Huuva och Linn Huuva
"Regnbågshjältar". Programledare: Kajsa Bergqvist och Peter Häggström
"Arvinge okänd". Programledare: Kattis Ahlström och Niklas Källner
"Kalles sex liv". Programledare: Kalle Zackari
"Fråga Lund". Programledare: Kristian Luuk
"Mark och Luther". Programledare: Mark Levengood
"Anna Järvinen och kvinnorna". Programledare: Anna Järvinen
"Kreativitet – en serie med Alexander Ekman". Programledare: Alexander Ekman
"Brottsligt". Programledare: Sofia Rågenklint
"Fixa bröllopet". Programledare: Alexander och Caroline Hermansson
"Ebbots ark". Programledare: Ebbot Lundberg
"Jills veranda". Programledare: Jill Johnson
"Folkets musik". Programledare: Kodjo Akolor

Urvalet är baserat på de SVT-program eller svenska produktioner inköpta av SVT som presenteras med programledare i SVT:s höstkatalog (exklusive drama- och humorserier samt dokumentärsatsningar)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".