Bahar Pars i "Hedda Gabler" på Uppsala stadsteater. Foto: Linus Meyer
Bahar Pars inviger den iranska filmfestivalen i Stockholm. Foto: Foto: Linus Meyer

Kvinnor i iransk film är starka trots strikta regler

"Det finns en kraft av unga kvinnor som är på väg framåt och tar tillbaka lite realism"
2:13 min

Den 23 september är det dags för den iranska filmfestivalen. I Stockholm och Uppsala anordnar föreningen Yari visningar av långfilmer och festivalen gästas av några av Irans mest respekterade regissörer och skådesspelare.

– Det är mycket verklighetsdrama, vardagsproblem, obesvarad kärlek, psykisk ohälsa och etiska dilemman. Det skulle jag säga är iransk films starkaste sidor. Sen finns det ju massor med utmaningar både för män och kvinnor för att kunna skapa film, eftersom det finns så många regler och censur att förhålla sig till. Det kanske är det som utmanar skaparna till att ta ett steg längre, och det kanske är därför iransk film är stark, säger skådespelaren Bahar Pars.

Hon menar att iranska filmer ofta innehåller mycket symbolik och undertoner för att uppfylla de statliga censurreglerna. Hon säger att Iran länge haft en väldigt stark filmkultur i vilken historierna ofta dras till sin spets, och tidigare i år vann den iranska filmen "The Salesman" en Oscar för bästa utländska film.

I år är ett av Irans Oscars-bidrag regisserat och producerat av en kvinna, och Bahar Pars säger att det finns många kvinnliga regissörer och historier med kvinnliga huvudroller.

– Om jag ska jämföra med till exempel Sverige så tycker jag att det är fler kvinnor i filmvärlden i Iran. Jag tycker att det säger en hel del, att i det patriarkala samhälle som finns där så är kvinnorna ändå väldigt aktiva. Det sägs att världens första kvinnliga film-noir regissör är från Iran, så att det finns en väldigt stark kultur med kvinnliga skapare, säger Bahar Pars.

Enligt henne växer ett allt större intresse i både landet och i världen efter fler kvinnliga regissörer med annorlunda ton och perspektiv. Men hon tror inte att det har blivit lättare för kvinnor i filmbranschen, vare sig i Iran eller i Sverige.

– Att vara kvinna generellt är ju utmanande överallt, de har ju säkert också familjer att förhålla sig till, plus alla regler, plus att de är kvinnor. Vi som skapar här i Sverige har ju också våra utmaningar. Jag tycker att det finns en kraft av unga kvinnliga musikvideoregissörer, musiker och filmskapare som är på väg framåt och som tar tillbaka lite realism. Det händer grejer där som är väldigt intressanta och som växer fram med en ny generation, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".