Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya Tider-debatten dominerar mediernas bokmässebevakning

Uppdaterat måndag 25 september 2017 kl 12.33
Publicerat tisdag 26 september 2017 kl 06.30
Eva Ossiansson: "Givetvis påverkar det varumärket bokmässan"
(4:06 min)
Några av rubrikerna kring bokmässan det senaste halvåret.

Debatten kring högerextrema Nya Tiders medverkan dominerar publiceringarna kring bokmässan i Kulturnytts genomgång. Endast var tionde publicering har handlat om författarbesök och teman.

"Fler författare ansluter sig till uppropet" och "Här är författarna som säger ja till mässan", två rubriker båda publicerade den 25 april i år i DN och SvD.

Två av över 200 publiceringar som berör bokmässan i Göteborg i sammanhang som handlar om reaktioner kring utställaren Nya Tiders medverkan.

Publiceringarna har varit insändare, krönikor, ledare och debattartiklar kring varför förlag, författare, journalister väljer att medverka alternativt valt att bojkotta. Det har till stor del också handlar om alternativa mässor och yttrandefrihet.

Kulturnytt har sökt på ”bokmässan” i nyhetsdatabasen Mediearkivet mellan januari och augusti i år bland tidningarna Sydsvenskan, DN, SvD, GP, Expressen och Aftonbladet.

Av 277 publiceringar vi gått igenom fördelar sig innehållet så här:

  •  205 stycken, alltså 74 procent, har handlat om eller på något sätt berört debatten kring utställaren Nya Tider.

  • 31 publiceringar, dvs 11 procent handlar om innehåll på mässan som rört författarbesök och teman.

  • 41 publiceringar, eller 15 procent, har handlat om till exempel tidigare mässor

Eva Ossiansson, varumärkesforskare på Handelshögskolan i Göteborg tror att den här fördelningen i det mediala fokus som varit har påverkat mässans varumärke.

 

 

– Givetvis så påverkar det. Om väldigt mycket av det som det pratas om kring ett varumärke handlar om något annat än det du faktiskt vill ha fokus på, något annat än det du står för, då påverkar det, säger Eva Ossiansson. 

Frågan är hur debatten kring mässan påverkat besökarnas syn på varumärket och att i slutändan faktiskt besöka mässan.

– Där är ju vi människor sådana att om vi tycker det är tillräckligt trevligt och roligt och det ligger nära till hands att gå på mässan, då tror jag att mediedebatten som förts haft en viss effekt av att folk tröttnat och inte tar in den mer, säger Eva Ossiansson. 

Birgitta Jacobsson Ekblom är kommunikationschef på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. 

– Jag tänker att den mest intressanta frågan är vad ni journalister tänker och vilket perspektiv man ger. Det är ju inte vi som gör avvägningen i det som publiceras. Jag förstår att frågan om Nya Tider är aktuell och intressant och det som hela den här debatten handlar om. Men jag ställer mig också frågan utifrån researchen du presenterar, om den fördelningen är rimlig, säger Birgitta Jacobsson Ekblom.

Det som inte speglats är mässans omfattande innehåll kring till exempel yttrandefrihet och källkritik, menar Birgitta Jacobsson Ekblom.

Och frågan är hur det mediala fokuset påverkat mässans varumärke?  

– Jag tror framför allt att debatten som var förra året när vi inte hade någon klar linje kring utställare, det tror jag inte var positivt för oss. Men nu har vi gjort ett gediget arbete och tagit fram riktlinjer och det tror jag på sikt stärker mässan, säger Birgitta Jacobsson Ekblom.

Och det som hände förra året, vilken skada gjorde det för varumärket?

– Jag tror att när man är otydlig så är det inte särskilt bra för varumärket och det var vi, vi var otydliga, säger Birgitta Jacobsson Ekblom.

Så här gjordes genomgången

-Vi sökte på "bokmässan" i tidningsdatabasen Mediearkivet, med urvalet: Sydsvenskan, GP, DN, SvD, Aftonbladet och Expressen

-Sökningen gjordes bland publiceringar jan-aug 2017

-Bland träffarna har en del sorterats bort då dessa handlat om bokmässor i andra länder, eller tex varit en del av en förstasida.

-Av de 277 återstående publiceringarna handlade:

  • 31 om innehållet,
  • 41 om någon annat (tex tidigare mässor)
  • 205 berörde debatten kring Nya Tider

Om Nya Tider

Debatten om den högerextrema tidningen Nya Tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg fick stor uppmärksamhet under sensommaren och hösten 2016, och har fortsatt sedan dess.

Tidningens chefredaktör Vavra Súk har att långt förflutet inom nationalistiska rörelser. Han var en av grundarna till Nationaldemokraterna och sedermera partisekreterare, samt chefredaktör för partiets tidning Nationell Idag varifrån ett antal medarbetare följt med till Nya Tider. I Nya Tider återkommer dessutom också en rad skribenter som varit framträdande i sammanhang där man uttryckt sig antisemitiskt, islamfientligt eller högerpopulistiskt.

I en intervju med SVT Kulturnyheterna i juni 2017 vägrade Vavra Súk svara på frågan: ”Har Förintelsen ägt rum?”

Innehållet i Nya Tider riktar i hög grad, in sig på frågor som är kännetecknande för olika högerextrema och nationalistiska rörelser. Därför benämner Kulturnytt/P1 Kultur tidningen som högerextrem. Man ger uttryck för en politisk hållning där bilden ges av ett samlat etablissemang av medier och politiker som håller ihop och för folket bakom ljuset. Man ställer sig alltså i opposition mot det etablerade politiska systemet. Tidningens hemsida domineras av artiklar som kritiserar invandring och islam, hbtq-rörelser, människorättsorganisationer och feministiska organisationer. En återkommande idé som torgförs i Nya Tider är den om mångkulturen som hotet mot det egna samhället. Den grundläggande tanken är att kulturer är tydligt avskiljbara från varandra, och att blandningen av människor från dessa olika grupper skapar kaos.

Ytterligare en koppling till högerextremismen är att Nya Tider distribueras gratis till medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen. Tidningen Expo skrev följande om Nya Tider: ”Deras redaktörer har de senaste åren gång på gång medverkat vid Nordiska motståndsrörelsens möten. Tidningen framställer även Nordiska motståndsrörelsen och andra nazistiska grupper (exempelvis grekiska Gyllene gryning) i positiv dager. ”

Mer underlag: https://www.svt.se/kultur/medier/detta-ar-nya-tider

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".