Svartklädda män går med grönvita flaggor.
Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen marscherar med plakat och flaggor i en tillståndslös demonstration i centrala Göteborg på söndagen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Kortad demonstrationsväg för NMR

Ekots reporter: Samlingsplatsen flyttas en bit norrut
1:06 min

Förvaltningsrätten i Göteborg har beslutat att drastiskt korta Nordiska motståndsrörelsens demonstrationsväg i Göteborg den 30 september.

Bokmässan avböjer att ge någon intervju när Kulturnytt kontaktar dem, men skriver i ett mail att flytten av samlingsplatsen är "mycket positivt och en rimlig åtgärd".

Den tidigare samlingsplatsen på Skånegatan flyttas norr, bort från bokmässan.

- Den ska börja något norrut jämfört med vad polisen beslutade, drygt 300 meter norrut, säger lagman Anders Hagsgård, vid förvaltningsrätten till SVT Nyheter Väst.

Och istället för att få avsluta demonstrationen på Gustav Adolfs torg i centrala Göteborg ska nu demonstrationen avslutas redan vid Gamla Ullevi. Det är att nästintill halvera demonstrationsvägen.

Förvaltningsrätten motiverar sitt beslut med att mycket folk är i rörelse kring Korsvägen nära Mässan. Men också att centrala Göteborg i övrigt besöks av många människor en lördag.

Även den judiska församlingens överklagande har spelat roll. Rätten skriver att "hänsyn har också tagits till att Judiska församlingen firar jom kippur, nära den tidigare beslutade färdvägen".

- Man gör en annan bedömning än polisen gjort, genom att väga in jom kippur och rent fysiskt låta demonstrationen avslutas innan den kommer nära synagogan. Det är väldigt positivt, säger Aron Verständig.

Den judiska församlingen hade yrkat att de inte skulle få tillstånd till demonstration över huvud taget just den 30 september.

- Vi har bara möjlighet att begränsa demonstrationsrätten med hänsyn till ordning och säkerhet, och inte av några andra skäl. Därför får judiska församlingen avslag på det yrkandet, säger Anders Hagsgård

Förvaltningsrätten ser även till risken för motdemonstrationer och konstaterar att det inte finns andra bra alternativa färdvägar att erbjuda. Förvaltningsrätten avslår samtidigt Nordiska motståndsrörelsens yrkande att få marschera längs paradgatan Avenyn.

Om Nordiska Motståndsrörelsen

Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen. Det politiska målet för NMR (eller dess föregångare Svenska Motståndsrörelsen SMR) är att genom revolution avskaffa det demokratiska samhället och istället införa ett nationalsocialistiskt styre. Detta är en vedertagen uppfattning om rörelsen hos såväl forskare som Säpo. Säpo bedömer inte organisationen som ett hot mot statsskicket, men däremot att de kan vara farliga för enskilda medborgare.

Rörelsen grundades inom vit makt-kretsar i slutet av 90-talet och har fungerat som en samlingspunkt för medlemmar ur Nationell Ungdom, Vitt Ariskt Motstånd, med fler. Rörelsen har de senaste åren antagit en mer inlindad officiell retorik, och tillbakavisar själva att de vill avskaffa demokratin helt eller att våld är en fungerande kampmetod. Men som bl.a. Säpo konstaterat är detta sannolikt av taktiska skäl för att exempelvis undvika rättsliga processer.

Rörelsen leddes fram till 2015 leddes av Klas Lund (dråpdömd för Ronny Landin-mordet 1986, dömd för bankrån, olaga vapeninnehav, misshandel mm) som också startade Vitt Ariskt Motstånd. Nuvarande ledaren Simon Lindberg kommer ur rörelsen Nationalsocialistisk Front.

Tre av rörelsens anhängare har dömts för en serie dåd mot flyktingförläggningar och ett syndikalistiskt bokcafé i Göteborgsregionen. En mycket hög andel av medlemmarna är dömda för våldsbrott, vapenbrott och hets till folkgrupp, enligt uppgifter från Expo.

NMR sitter som folkvalda på SD-mandat i två kommuner (Ludvika och Borlänge), efter att deras namn skrivits in på öppna valsedlar av väljare. I Ludvika sitter organisationens talesman på mandatet. SD har officiellt tagit avstånd från detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".