Basar Balleh, Bashak Oktay Harris, Owen Harris i Country for Syria.
Basar Balleh, Bashak Oktay Harris, Owen Harris i Country for Syria. Foto: Naila Saleem/Sveriges Radio

Musikprojekt för samman country med syrisk folkmusik

2:49 min

Att blanda amerikansk country och syriska folksånger, det är konceptet när musikgruppen Country for Syria spelar.

Owen Harris är en av grundarna och han tycker att det finns stora likheter mellan country och syrisk folkmusik.

- Eftersom det är folkmusik så handlar många av texterna om det folk känner till bäst; såsom hemmet, byn eller samhället man växt upp i, relationer inte bara till en partner utan även till en plats och till Gud, säger Owen Harris från Florida i USA som spelar piano och dragspel i gruppen.

- Eftersom en hel del av countrysångerna härstammar från inbördeskriget så handlar många av dem om att förlora sitt hem och om migration, precis som de syriska, säger han.

I gruppen Country for Syria medverkar bland annat amerikanska, turkiska och syriska musiker. En del av intäkterna från gruppens konserter går till välgörenhet. Genom ett sådant projekt skapades deras scenkostymer av syriska flyktingkvinnor.

Gruppens idé är att försöka para ihop en låt från vardera tradition utifrån rytm eller text. Ibland fungerar det direkt, andra gånger får de skriva eget.

Bashar Balleh kommer från Latakia i Syrien och han är gitarrist. Han säger att Country for Syrias sound låter konstigt men på ett bra sätt. Helt lätt har det däremot inte varit att övertala musikerkollegor att vara med eftersom.

- Även för mig har det varit en utmaning. Jag brukade spela flamenco och klassisk musik så detta att spela folkmusik är helt nytt för mig, säger Bashar Balleh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista