Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bergmancenter
Bergmancenter Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Kritiserad verksamhetsledare lämnar Bergmancenter

Helen Beltrame-Linné: "Det är resultaten som räknas"
2:13 min

Bergmancenter på Fårö lägger några turbulenta år bakom sig. Det har varit problem både med ekonomin och arbetsmiljön.

Nu slutar den hårt kritiserade verksamhetsledaren Helen Beltrame-Linné och förra veckan blev det klart att Bergmancentret får två miljoner i statligt inför firande av Bergmans 100-års jubileum nästa år.

Kerstin Kalström, tillfällig platschef för Bergmancenter, hoppas att ny personal och mer pengar kan komma att bli den nystart som verksamheten behöver.

– Man behöver verkligen uppdatera. Vi behöver nya parkeringsplatser, vi behöver ny filmapparat, vi behöver en ny personal. Det gäller att få en väldigt bra verksamhetsledare. Jag hoppas jättemycket på det, säger hon.

Flera anställda har slutat på grund av missnöje med styrelsen och ledningen. Bland andra lämnade Ingmar Bergmans son, Ingmar Bergman junior, sin plats i styrelsen tidigare i år och den förra platschefen slutade bara några månader som anställd.

Kritiken har framförallt handlat om en auktoritär ledning som inte tillräckligt tydligt har arbetat nära och i förankring med Fåröborna.
En av kritikerna är Ann Lindgren. Hon är ordförande för föreningen "Fårö framtid", som tog initiativet till grundandet av Bergmancenter.

– Det har varit väldigt mycket arbetsmiljöproblem. Vi tycker nu att det är bra att det äntligen fått ett slut och nu hoppas vi på att Bergmancentret ska få ro där och att även Fåröborna ska kunna känna igen sig där. Bergman var väldigt mån om Fåröborna och det var ju på det viset det kom till egentligen. Det skulle vara Ingmar Bergmans anda. Sen har det inte varit det.

En av dem som fått utstå mest kritik är verksamhetsledaren Helen Beltrame-Linné. Hon lämnar alltså nu sitt uppdrag. Så här säger hon om varför hon valt att sluta.

– Efter tre år kan man känna sig ganska nöjd med resultatet och vilja gå vidare mot andra utmaningar.

Hur ser du på den kritiken som har riktats mot dig?

- Ja, det verkar har funnit mycket intresse i mitt liv under min tid på Bergmanscenter och jag tror att det kan vara naturligt när man är anställd för att driva en så viktig verksamhet på en liten plats som Fårö. Jag tycker att det är resultaten som räknas. Och de har varit mycket bra. Så både jag och styrelsen är nöjda med resultatet och vi kom överens om det här att vi skulle gå skilda vägar i bästa samförstånd.

Mer om Bergmanåret 2018

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".