Västerbottensteatern i Skellefteå. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Foto: Peter Öberg/Sveriges Radio.

Dramatikerförbundet kritiserar Västerbottensteatern

Västerbottensteaterns nedläggning av föreställningen "Röst" möts av kritik från Dramatikerförbundet. Först sköts premiären upp med kort varsel. Några dagar senare lades föreställningen ned.

Dramatikerförbundets ordförande Pia Gradvall skriver på förbundets hemsida att "det är mycket oroande" att ännu en teaterföreställning har lagts ned i sista sekund.

Hon syftar även på Riksteaterns "Främling".

Gradvall menar att det krävs en stabil struktur för att den konstnärliga processen ska fungera i alla steg: "En dramatiker måste lika självklart ha en trygg arbetssituation och en uppbackning från sin teater. I det här fallet har ledningen på Västerbottensteatern valt att istället skapa turbulens kring en föreställning. Det är en oförsvarlig utveckling av dramatikerns ställning på teatern."

– Det är inte så att vi inte har försökt att skapa stabilitet kring vår dramatiker, utan det är precis så som jag har sagt hela tiden, att det handlar om att vi inte gav tillräckligt med tid för att göra det som behövdes göras, säger Fransesca Quartey, konstnärlig ledare och vd för Västerbottensteatern.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".