"Villebråd" är baserad på romanen "Styr din plog över de dödas ben" av Olga Tokarczuk
"Villebråd" är baserad på romanen "Styr din plog över de dödas ben" av Olga Tokarczuk Foto: Robert Palka
RECENSION - FILM

Mer effekter än eftertanke i "Villebråd"

Katarina Wikars ser "Villebråd" av Agnieszka Holland
2:34 min

Agnieszka Holland har regisserat serier som ”The Wire” och ”House of cards.” Nu har hon återvänt till Polen med filmen ”Villebråd”, baserad på en roman av Olga Tokarczuk.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Villebråd
Regissör: Agnieszka Holland
Medverkande: 
Agnieszka Mandat-Grabka, Wiktor Zborowski, Jakub Gierszal
Språk: 
Polska

Gränstrakterna mot Tjeckien. Kameran sveper över de dimmiga bergen i gryningen. Man skulle kunna tro att det är en idyll men här flockas tjuvskyttarna. Pälsfarmarna, bordellerna.  Korruption och mutad polis.

Här bor den pensionerade broingenjören och engelskläraren Duszejko. En dag försvinner hennes båda hundar, Flickorna. Länge har hon kämpat ihärdigt och förgäves, mot tjuvskyttet, djurplågeriet, kvinnomisshandeln, männen som lider av vad hon kallar testosteronrelaterad autism.

Agnieszka Holland har själv kallat filmen “No Country for Old Women.”

Så börjar de dö, jägarna. En efter en. Med rådjursben i halsen omgivna av spår av klövar. Hennes teori är att det är djuren som slagit tillbaka, att rådjuren är förövarna, men ingen lyssnar som vanligt på henne, en gammal tokig kvinna besatt av astrologins förmåga att utläsa datum för döden.  Agnieszka Holland har själv kallat filmen “No Country for Old Women.” Om det nu är polska landsbygden eller samtiden hon avser.

Filmen baseras på författaren Olga Tokarczuks roman "Styr din plog över de dödas ben", hon har också varit inblandad i manusarbetet, men det är som om filmmediets genrekonventioner, kriminalhistorien inte kan göra huvudkaraktären rättvisa. Romanen utspelar sig inne i Duszejko, man följer hennes tankegångar, spårande och ställande av de dödas horoskop, citerandet av favoritpoeten William Blake. Hennes hårdhudade bekantskap med de andra ensamma i trakten. Hennes krämpor och kamp mot myndigheterna.

Kan det vara något i själva omkastningen av intrigen som inte fungerar?

Och det är som om allt detta komplexa inne i en människa inte låter sig gestaltas på film trots makalösa skådespelarinsatser. Jag har sett filmen två gånger för att försöka hitta glappet. Kan det vara något i själva omkastningen av intrigen som inte fungerar? Filmen tyngs också av att bikaraktärernas förflutna flimrar förbi i suddiga återblickar som inte utvecklas vidare.

"Styr din plog över de dödas ben" vinner över "Villebråd".

Mer om Film- och tv-recensioner

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".