Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
RECENSION – MUSIK

Thåström besjunger "varenda jävla spricka i fasaden"

Publicerat fredag 29 september 2017 kl 06.45
Vackert utanförskap på Thåströms nya album
2:48 min
Thåströms "Centralmassivet". Foto: Amanda Ooms
Thåströms nya album heter "Centralmassivet". Foto: Amanda Ooms

Nu när Joakim Thåström kan fira 40-årsjubileum på scen släpper han sitt tionde soloalbum, "Centralmassivet". Lisa Wall har lyssnat.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Centralmassivet"
Artist: Joakim Thåström
Betyg: 4 av 5

Det finns någon slags hederlighet i hantverket – han står fortfarande cementerad i sitt utanförskap – som en betraktare långt bortom kärnfamilj och 9 till 5, men vi får ändå något förvånansvärt förutsägbart, det rullar liksom på... och det är kanske så det ska vara; han fyllde ändå 60 i år, den eviga rebellen.

Att kunna balansera mellan klyscha och hudlöshet kräver sin yrkesperson – och en sådan har vi i Joakim Thåström.

På ett ställe hyllar han en annan bredbent, svensk rockman: Pugh Rogefeldt skrev textraden redan 1968.

Thåström använder stadsnamn som stämningsmarkörer – Malmö, Houston, Krakow och jag frestas att göra samma sak: "Det låter Berlin" har jag skrivit i mina anteckningar. Kanske blir det så när man spelat in i legendariska Hansa Studio.

Jag läser i bookleten att LaGaylia Frazer sjunger kör – känns som en omöjlig kombination, men det funkar fantastiskt med soulmadamen och körkarlen.

Det är långtida medmusikern Niklas Hellberg som spelat in, komponerat och producerat – och det är ett samkört team, om man känner varandra riktigt väl så kan man locka det bästa ur varandra!

När sista orden liksom runnit ut ur högtalarna sitter jag här med beundran för en strävsam snubbe. En folklig trubadur som fortfarande besitter förmågan att piska vemodet ur en publik och besjunga varenda jävla spricka i fasaden.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".