Mattias Hermansson, chef för Sveriges Radios kulturredaktion. Foto Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Mattias Hermansson, chef för Sveriges Radios kulturredaktion. Foto Mattias Ahlm/Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm
BOKMÄSSAN

Protester dominerar bevakningen även i Kulturnytt

Kulturchef Mattias Hermansson: Två logiker står mot varandra
0:59 min

Även rapporteringen i Kulturnytt och P1 Kultur kring Bokmässan har fokuserat på annat än själva litteraturen.

Från den 1 augusti och fram till den 25 september finns 16 unika inslag eller telegram om bokmässan där alla utom två, har handlat om nazistiska NMR, demonstrationstillstånd och olika former av protester.

Endast i två fall handlade det om innehållet på själva mässan: om att Asli Erdogan, turkiska författaren, kommer samt om den irländska författarvågen.

Mattias Hermansson, kulturchef på Sveriges Radio, svarar så här på frågan om rapporteringen är rimlig.

– Det är två logiker som lite står mot varandra. Det ena är nyhetsjournalistikens händelseförlopp, till exempel har det senast handlat mycket om nazistiska NMR:s demonstration i helgen. Och det förloppet tenderar att slå ut kulturjournalistikens mer långverkande delar, det som handlar om författare och litteratursamtal.

Om Nya Tider

Debatten om den högerextrema tidningen Nya Tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg fick stor uppmärksamhet under sensommaren och hösten 2016, och har fortsatt sedan dess.

Tidningens chefredaktör Vavra Súk har att långt förflutet inom nationalistiska rörelser. Han var en av grundarna till Nationaldemokraterna och sedermera partisekreterare, samt chefredaktör för partiets tidning Nationell Idag varifrån ett antal medarbetare följt med till Nya Tider. I Nya Tider återkommer dessutom också en rad skribenter som varit framträdande i sammanhang där man uttryckt sig antisemitiskt, islamfientligt eller högerpopulistiskt.

I en intervju med SVT Kulturnyheterna i juni 2017 vägrade Vavra Súk svara på frågan: ”Har Förintelsen ägt rum?”

Innehållet i Nya Tider riktar i hög grad, in sig på frågor som är kännetecknande för olika högerextrema och nationalistiska rörelser. Därför benämner Kulturnytt/P1 Kultur tidningen som högerextrem. Man ger uttryck för en politisk hållning där bilden ges av ett samlat etablissemang av medier och politiker som håller ihop och för folket bakom ljuset. Man ställer sig alltså i opposition mot det etablerade politiska systemet. Tidningens hemsida domineras av artiklar som kritiserar invandring och islam, hbtq-rörelser, människorättsorganisationer och feministiska organisationer. En återkommande idé som torgförs i Nya Tider är den om mångkulturen som hotet mot det egna samhället. Den grundläggande tanken är att kulturer är tydligt avskiljbara från varandra, och att blandningen av människor från dessa olika grupper skapar kaos.

Ytterligare en koppling till högerextremismen är att Nya Tider distribueras gratis till medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen. Tidningen Expo skrev följande om Nya Tider: ”Deras redaktörer har de senaste åren gång på gång medverkat vid Nordiska motståndsrörelsens möten. Tidningen framställer även Nordiska motståndsrörelsen och andra nazistiska grupper (exempelvis grekiska Gyllene gryning) i positiv dager. ”

Mer underlag: https://www.svt.se/kultur/medier/detta-ar-nya-tider

Om Nordiska Motståndsrörelsen

Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen. Det politiska målet för NMR (eller dess föregångare Svenska Motståndsrörelsen SMR) är att genom revolution avskaffa det demokratiska samhället och istället införa ett nationalsocialistiskt styre. Detta är en vedertagen uppfattning om rörelsen hos såväl forskare som Säpo. Säpo bedömer inte organisationen som ett hot mot statsskicket, men däremot att de kan vara farliga för enskilda medborgare.

Rörelsen grundades inom vit makt-kretsar i slutet av 90-talet och har fungerat som en samlingspunkt för medlemmar ur Nationell Ungdom, Vitt Ariskt Motstånd, med fler. Rörelsen har de senaste åren antagit en mer inlindad officiell retorik, och tillbakavisar själva att de vill avskaffa demokratin helt eller att våld är en fungerande kampmetod. Men som bl.a. Säpo konstaterat är detta sannolikt av taktiska skäl för att exempelvis undvika rättsliga processer.

Rörelsen leddes fram till 2015 leddes av Klas Lund (dråpdömd för Ronny Landin-mordet 1986, dömd för bankrån, olaga vapeninnehav, misshandel mm) som också startade Vitt Ariskt Motstånd. Nuvarande ledaren Simon Lindberg kommer ur rörelsen Nationalsocialistisk Front.

Tre av rörelsens anhängare har dömts för en serie dåd mot flyktingförläggningar och ett syndikalistiskt bokcafé i Göteborgsregionen. En mycket hög andel av medlemmarna är dömda för våldsbrott, vapenbrott och hets till folkgrupp, enligt uppgifter från Expo.

NMR sitter som folkvalda på SD-mandat i två kommuner (Ludvika och Borlänge), efter att deras namn skrivits in på öppna valsedlar av väljare. I Ludvika sitter organisationens talesman på mandatet. SD har officiellt tagit avstånd från detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".