Statsminister Stefan Löfven (S) omvaldes vid kongressen i Svenska Mässan.
Statsminister Stefan Löfven (S) på S-kongressen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Socialdemokratiskt kulturprogram dröjer

Calle Nathanson: "Jag har svårt att se hur man ska lyckas"
1:26 min

Ett halvår efter att Socialdemokraterna bestämde att ta fram ett nytt kulturpolitisk program har arbetet fortfarande inte kommit igång. Det får nu kritik från socialdemokratiskt håll.

Risken är att man inte kommer att hinna få med dem det berör i arbetet, säger Calle Nathanson, ordförande för Kulturarbetarnas socialdemokratiska förening.

– Kongressen var i april och det har nu gått ett halvår. Det är väldigt kort om tid för att genomföra ett arbete där kulturlivet verkligen tar del av arbetet. Jag har svårt att se hur man ska kunna lyckas med det.

Arbetet borde ha startat i våras, direkt efter att S-kongressen beslutade att ta fram ett nytt kulturpolitiskt program lagom till valet nästa år. Det säger Calle Nathanson, som företräder föreningen som tog fram förslaget som sedan klubbades igenom.

Tanken var att stärka partiets kulturpolitik, som man tyckte har blivit svag i relation till andra partier.

Att arbetet ännu inte kommit igång tolkar Calle Nathanson som ett tecken på att kulturfrågorna inte är tillräckligt prioriterade:

– Det är svårt att tolka det som att intresset för det kulturpolitiska fältet är det absolut största. Då skulle man startat för längesedan.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad ansvarar för att ta besluten från kongressen vidare. Hon väljer att bemöta kritiken skriftligt och säger att partistyrelsen ska fatta beslut om att starta arbetet med ett kulturpolitisk program i mitten av oktober. Och att det i uppdraget ingår att föra en dialog med kultursektorn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".