Japanska andar och katastrofer på Nordiska Akvarellmuseet
På Nordiska Akvarellmuseet visas samtida japansk konst i utställningen "Spirits of nature". Här kan man möta både shintoistiska andar och solrosor av jord från Fukushima.
När man kommer in på museet i Skärhamn möts man av en fyra meter hög slokande solros. Det är konstnären Takashi Kuribayashi som gjort den speciellt för utställningen ”Japan – spirits of nature”. Solrosen är av handgjort papper som han blandat med jord som kommer från Fukushima-området där kärnkraftsolyckan var för sex år sen. Det sägs att solrosen kan suga upp radioaktivitet ur marken så bönderna planterade tusentals solrosor, de ville så gärna tro, säger Takashi Kuribayashi det är en symbol för hopp.
Och solrosen i relation till katastrofen kan vara en ingång till hela utställningen" Japan – spirits of nature" där samtida konstnärer från Japan utgår från traditionellt måleri eller gamla hantverk och ger det en ny betydelse i en ny tid.
Shintoismens naturgudar sades i äldre tider orsaka både tyfoner och jordbävningar.
I Japan finns också tron på yokai, en sorts andar som är både goda och onda samtidigt. Den här typen av mytologi har följt med in i populärkulturen, som i Miyazakis filmer som "Spirited away" och i mangaserierna.
Efter Fukushima ändrades något, säger en av curatorerna Marc Johnson, de unga konstnärerna kom åter i kontakt med naturen, med dödet och livet. Om en inspirationskälla kan vara andarna från shintoismen som lever vidare i populärkulturen, så är det andra spåret i utställningen mer etiska frågor, miljömedvetenheten. Vad gör vi med naturen?
Man är som en insekt under marken i "Forest from forest" av Takashi Kuribayashi, och den känslan kan man bära med sig ut.
I Fuyoko Matsuis detaljrika måleri, ofta på siden, tar hon sig an ämnen som kroppen efter döden och genmanipulerade fjärilar.