Benny Andersson.
Benny Andersson. Foto: Berit Nygren/Sveriges Radio.
RECENSION - MUSIK

Vackert vemodigt med Benny Andersson

Berit Nygren recenserar Benny Anderssons skiva "Piano"
2:50 min

Kompositören och musikern Benny Andersson släpper nu sin första skiva med bara sig själv. Berit Nygren hör en vackert vemodig självbiografi.

Missa inte Gradvallpodden med Benny Andersson som gäst

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

– Jag hör Benny Andersson på ett sätt som jag aldrig har hört honom förut, som i "Mountain duet" från musikalen Chess.

– På den här skivan får man verkligen höra vilken musikalisk eklektiker han är. Han spelar direkt ur minnet 21 låtar som han skrivit själv eller tillsammans med Björn Ulvaeus med flera och det klingar av alltifrån 1700-talstonsättare Carl Philippe Emmanuel Bach till 1800-talstonsättare som Chopin, Tjajkovskij och Satie in på 1900-talet, och då exempelvis "Thank you for the Music" kommer in i bilden har den blivit till någon slags ragtime.

Den här skivan släpps på den prestigefyllda klassiska etiketten Deutsche Grammophon - vad innebär det?

- Det innebär att Benny Andersson har tagit klivet in i musikens finrum, för att på den här etiketten har tidigare bara ytterst få utvalda populärmusikartister fått spela in, som Sting och Elvis Costello.

Betyder det att Benny Andersson kliver fram som konsertpianist?

– Nej, det har han noggrant understrukit, utan idén med skivan har varit att alla låtar ska kunna framföras enbart på piano.

Håller de för det?

- Ja, det tycker jag nog, i det stora hela. I en del fall märker man att till exempel det sjungna inte går att återskapas, men i det stora hela håller de och Benny Andersson gör mycket med varje låt. Han broderar, han bryter upp ackord, han rytmiserar i det lilla.

Och det övergripande intrycket - vilket är det?

– Det är att det är som en vackert vemodig självbiografi.

– Skivan är som en självbiografi också när det gäller bilderna i konvolutet. Dessa visar i kronologisk ordning Benny Andersson som liten med stort dragspel, tiden med Hepstars och ABBA, musikaler och samarbeten med större orkestrar till ett jam med Orsa spelmän och ett framträdande med Gustaf Sjökvists kammarkör för ett par år sedan. Ja, Benny Andersson är själva essensen av vad det innebär att vara musikant, tycker Berit Nygren.

Mer om Musik

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".