Eleverna på teaterskolan i Barcelona strejkar i protest mot den spanska regeringens försök att stoppa helgens folkomröstning om självständighet.
1 av 4
Eleverna på teaterskolan i Barcelona strejkar i protest mot den spanska regeringens försök att stoppa helgens folkomröstning om självständighet. Foto: Naila Saleem/SR
Studenten Roc Berandi tycker att folkomröstningen är en demokratisk rättighet.
2 av 4
Studenten Roc Berandi tycker att folkomröstningen är en demokratisk rättighet. Foto: Naila Saleem/SR
Strejkande elever på teaterskola i Barcelona.
3 av 4
Eleverna på teaterskolan i Barcelona strejkar i protest mot den spanska regeringens försök att stoppa helgens folkomröstning om självständighet. Foto: Naila Saleem/SR
Ramon Simó är teaterregissör i Barcelona och har tagit ställning för självständighet. Han har också drivit stadens stora teaterfestival.
4 av 4
Ramon Simó är teaterregissör i Barcelona och har tagit ställning för självständighet. Han har också drivit stadens stora teaterfestival. Foto: Naila Saleem/SR

Teaterelever strejkar för Kataloniens självständighet

Roc Bernadi: Alla länder har rätt att bestämma över sig själva
2:19 min

Sedan igår strejkar teaterelever i Barcelona för att visa sin solidaritet med den lokala regeringen som driver folkomröstningsfrågan.

Institut del teatre är ett lärosäte för scenkonst i Barcelona. Eleverna strejkar i protest mot att spanska regeringen försöker stoppa den katalanska folkomröstningen om självständighet, som är tänkt att äga rum nu på söndag. Den är illegal, hävdar regeringen i Madrid, som låtit fängsla några politiker och tjänstemän som misstänks organisera omröstningen.

Studenterna har bestämt sig för att strejka resten av veckan. De har hängt upp de numera förbjuda självständighetsaffischerna och skapat flera egna därtill.

– Alla länder har rätt att bestämma över sig själva, säger studenten Roc Berandi som läser musikteater och tycker att folkomröstningen är en demokratisk rättighet.

Ramon Simó är teaterregissör i Barcelona. Han har också drivit stadens stora teaterfestival. Han arbetar både på spanska och katalanska och har tagit ställning för Kataloniens självständighet från Spanien. Många här i Katalonien anser att man bidrar med mer än vad man får tillbaka från spanska staten. Ramon Simó tar finanseringen av teaterfestivaler som ett exempel. Sedan några år tillbaka får inte längre de katalanska statligt stöd.
Relationerna med Madrid var bättre på 80-talet berättar han. Då kunde katalanska teatergrupper spela i resten av Spanien på katalanska men den möjligheten har försvunnit.

– De tyckte att det var farligt att låta grupperna spela på katalanska, säger Ramon Simó. De anser att vår kultur utgör själva basen i självständighetssträvan. Och om de kan hindra den från att utvecklas kan de vinna striden om självständighet, säger Ramon Simó.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".