Dražen Kuljanins Foto: Saman Bakhtiari
Dražen Kuljanins Foto: Saman Bakhtiari Foto: Dražen Kuljanins Foto: Saman Bakhtiari

"Filmen finansierades delvis av att regissören tog ett banklån, tyvärr"

Dražen Kuljanin: "Varje scen börjar med att en cigarett tänds"
2:35 min

Dražen Kuljanin långfilm "A Balkan Noir" ska tävla i Warsaw Film Festival. Kulturnytt har träffat Regissören som ännu en gång använt sig av en begränsad metod för att göra sin film.

Den Malmö baserade regissören Dražen Kuljanins första långfilm "Hur man stoppar ett bröllop", spelades in under en 5 timmar lång tågresa mellan Stockholm och Malmö. Den tävlade i Warsaw Film Festival 2014 och fick pris i debutklassen. Nu är det dags igen, den här gången är Dražen Kuljanins film med i festivalens huvudtävlan. 

– "A Balkan Noir" heter filmen och handlar om en svensk kvinna vars barn har blivit bortförd några år tidigare, och nu åker hon tillbaka för att hämnas och hitta mannen som har gjort det.

Men vi har gjort det lite speciellt man får bara följa henne när hon röker. Så att varje scen börjar med att hon tänder cigaretten och varar tills hon släcker den. Och så har jag begränsat mig tyvärr ännu mer så vi har bara 20 scener i den här filmen, som i ett paket cigaretter. Så filmen utspelar sig i pauserna, kan man säga.

Begränsningarna som har blivit Regissören Drazen Kujanins metod beror inte bara på att det utmanar hans kreativitet. Utan är också en förutsättning för att ens klara av att göra en film med låg budget.

– Film i skåne har delfinancierat den här filmen samt ett litet banklån från regissören, tyvärr. Man kommer alltid till en punkt där man måste bestämma sig om filmen ska göras eller inte. Och då var det såhär att jag tyckte att nu gör vi den. Så i stort sätt hade jag inga pengar eller skådespelare, dagen innan vi skulle åka till Montenegro för inspelningen. Men det löste sig till slut.

Filmen är inspelad i Malmö och Montenegro och bland skådespelarnamnen syns Johannes Bah Kuhnke från bland annat "Turist" och Disa Östrand från "Känn ingen sorg" som gör sin första huvudroll.

En fråga som dyker upp när jag pratar med regissören Drazen Kuljanin är varför han, med sina framgångar utanför Sverige, inte är ett större namn här.

– Jag har en rolig historia, vi var på Sarajevos film festival med den här filmen, där vi hade trailerpremiär för distributörer och filmfolk. Då sprang jag på några svenskar som började prata om Sverige delegationen, men det dom inte förstod var att det bara var en Stockholms delegation. Jag som var där var inte alls inkluderad. Det var väldigt roligt men jag tror att det har med att filmkartan tar slut väldigt snabbt efter Stockholms gränser. Så när folk har Sverige delegationer så får dom fråga sig ifall det verkligen är så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".