Kvinna.
1 av 2
Jayne Svenungsson blir ny ledamot i Svenska Akademien. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Susanne Wigorts Yngvesson teologie doktor i etik och lektor vid Teologiska högskolan i Stockholm. Foto: Pernille Nordström/Sveriges Radio.
2 av 2
Susanne Wigorts Yngvesson, teologie doktor i etik och lektor vid Teologiska högskolan i Stockholm. Foto: Pernille Nordström/Sveriges Radio

Jayne Svenungsson ny ledamot i Svenska Akademien

"Jag är inte skolad i litteratur"
1:59 min

Kulturskribenten och teologen Jayne Svenungsson tar över Torgny Lindgrens stol i Svenska Akademien, enligt ett pressmeddelande.

Det var vid sitt sammanträde igår kväll som Svenska Akademien beslöt att välja in teologen och kulturskribenten Jayne Svenungsson på stol nummer nio. Hon efterträder därmed Torgny Lindgren som gick bort i våras.

– Det känns oerhört stort och hedrande men också utmanande på många sätt, säger Jayne Svenungsson till Kulturnytt.

Vad kan just du tillföra?

– Där tänker jag på min specifika kompetens. Jag är varken skolad litteraturvetare eller skönlitterär författare som flera av ledamöterna utan har mina rötter i ämnen som teologi, filosofi och idéhistoria, så jag hoppas att min bildning kan bli en bra pusselbit i Akademiens arbete

Ä det något speciellt du längtar efter att göra som ledamot?

– När jag väl fått ihop livspusslet ser jag framförallt fram emot att få läsa mer skönlitteratur, för som forskare får det tyvärr ofta stå tillbaka.

Jayne Svenungsson, som studerat i Göteborg, Uppsala, Stockholm och Lund, är idag professor i systematisk teologi vid Lunds universitet. Hon disputerade med avhandlingen "Guds återkomst. En studie av gudsbegreppet inom postmodern filosofi" 2004 och har därefter skrivit såväl forskningsstudier som essäer, bland annat i Svenska Dagbladet. Hon har också arbetat som gästforskare i städer som Paris, Potsdam, Glasgow och Oxford och på senare tid bland annat forskat på judiska filosofiska teman samt kritiska analyser av anti-judiska tankefigurer inom kristen teologi.

Kollegan Susanne Wigorts Yngvesson, docent vid Teologiska högskolan, anser att Jayne Svenungsson med sin bakgrund har mycket att tillföra som ledamot.

– Hon har både rötterna kring vårt judisk-kristna arv men också den politiska filosofin med verktyg för att analysera vad som pågår i vår tid, med de enorma konflikter vi står i.

Vad tycker du att Svenska Akademien sänder för signaler när de väljer henne?

– Att man nu bereder plats för en teolog på Torgny Lindgrens plats, sänder signalen att man vill ta tillvara den teologiska reflektion som Torgny Lindgren har i sina romaner. Det är ett otroligt bra val.

I höst är Jayne Svenungsson aktuell med "Heidegger's Black Notebooks and the Future of Theology", en volym om Martin Heideggers svarta häften.

Hon kommer att ta sitt inträde vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".