Gunnar Bolin om ordet "mässa"

Veckans ord: Mässa

Varje vecka väljer P1 Kultur ett ord som vi tycker speglar vår tid. Gunnar Bolin har valt "mässa" som veckans ord.

Att vara värd en mässa, säger någon så fortfarande... ? Jag kollar på nätet, jodå 5150 träffar om allt från skatteskrapan till tysk litteratur, som uppenbarligen någon tycker är värda en mässa. Detta med att något är "värt en mässa" lär härstamma från Henrik den fjärde av Frankrike, får jag lära mig.

Henrik var född som hugenott, alltså protestant, i Pau, i södra Frankrike. Han var en av de tre Henrikarna som stred i kriget som kom att kallas.... just det - de tre Henrikarnas krig.

Henrik som till sist fick siffran fyra efter sitt namn, var tvungen att konvertera till katolicismen för att kunna bli kung och ena det splittrade Frankrike. Och vad sa han då?

Jo: "Paris är värt en mässa" dvs det är värt att Frankrike blir katolskt för att jag ska kunna få makten över huvudstaden och hela riket.

Men nu sa han förmodligen inte ens det, som så många andra bevingade ord så har det med allra största sanolikhet tillkommit i efterhand, ihopknåpat av någon klåfingrig, dåtida tal - eller historieskrivare.

Men vad kommer det sig att den religiösa mässan även kom att få betydelsen marknad, som i bokmässa? Jo, det lär helt enkelt bero på att man ofta höll marknader i samband med kyrkornas mässor och svenskan har tagit in ordet från tyskans Messe. I engelskan däremot skiljer man inte orden åt, där heter bokmässa "bookfair" precis som marknad.

Varför mässa i marknadsbetydelsen sedan på svenska bara har kommit att beteckna något som sker inomhus, där man inte bara säljer sina saker utan även visar upp innovationer och möter kollegor, är mer svårtolkat. Bokmässa kräver ju mer än bara ett antal stånd som säljer böcker, då blir det bokbord.

Är boken då värd en mässa? Det är klart att det raka svaret är "Ja". Under bokmässans ungdomsår tror jag inte att vi sände ett enda inslag i Kulturnytt där vi inte kände oss tvungna att smeta just ordet "marknad" på mässan, gärna med det än mer nedsättande Kiviks före. Som för att understryka att detta var inte bara en krämarnas fest, den var vulgär också.

Tiderna förändras, mässan är en självklar del av bokens årliga kretslopp precis som filmen och musiken har sina film - och musikfestivaler.

Ordets religiösa betydelse är något som katoliker och protestanter har stridit om genom seklerna, precis som det har stridits om man bör deltaga på bokmässan detta år, med goda argument både för ja och nej. Trots att flera har vittnat om hur känslig frågan är och hur de t.o.m. har blivit utfrusna av kollegor med annan åsikt, så har hettan i debatten om att åka eller inte vridits ned till sparlåga.

Och när jag nu har mässat i drygt tre minuter om detta så överlåter jag till er kära lyssnare att avgöra om mässan verkligen var värd denna mässa.

Veckans ord

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".