Orädd Asli Erdogan hoppas på upprättelse

7:02 min

Asli Erdogan är aktuell med en ny bok och i helgen besökte hon Sverige. Hon är inte rädd för svenska nazister, men ser dystert på Turkiets framtid.

Asli Erdogan, en av Turkiets mest namnkunninga författare, greps i augusti i fjol anklagad för terrorverksamhet. När hon i slutet av december förra året frigavs i väntan på rättegång hade hon suttit 132 dagar i fängelse.

I helgen besökte hon Bokmässan i Göteborg för att prata om sin nya bok ”Inte ens tystnaden är längre vår egen” - en samling politiska och poetiska essäer, tidigare publicerade i den prokurdiska, nu nedlagda tidningen Özgür Gündem. 

Och samtidigt som P1 Kulturs reporter Hanna Jedvik träffade Asli Erdogan i ett konferensrum på andra våningen på Svenska mässan pågick nazitiska Nordiska motståndsörelsens försök till demonstration bara några hundra meter bort. Men det var inget som skrämde Asli Erdogan.

– Jag tar dem inte på särskilt stort allvar. Speciellt inte i ett land som Sverige, som har en så lång tradition av frihet och demokrati.

Nej, Asli Erdogan ler stort och pratar ivrigt inne i det väl upplysta rummet med sobert gråa väggar. Hon är inte rädd. Hon skämtar om att den som hänger med henne riskerar att i slutänden hamna i fängelse. Och när hon hör att polishelikoptrar cirkulerar i luften lyser hon upp och säger att det är ”som i Turkiet”. Men Asli Erdogan ser ändå allvarligt på den utveckling som sker i Europa där högerextrema grupper flyttar fram sina positioner och allt fler invandringskritiska partier tar plats i parlamenten.

– De högerkonservativa, ultranationalisterna och populister är på uppgång. Det är verkligheten och det måste vi inse. Men jag tror att det är som med tidvattnet – det drar sig tillbaka tids nog.

Men vi ska backa tillbaka till 15 juli 2016 när det misslyckade kuppförsöket genomfördes i Turkiet. Asli Erdogan var ute på gatorna för att bevittna vad som hände. Hon fastnade i en kraftig skottlossning mellan polisen och militären. Fem människor sköts ner i hennes närhet och framåt morgonen gick hon hemåt efter den våldsamma natten som hon främst spenderat tillsammans med AKP-anhängare. Alltsammans har Asli Erdogan skildrat i essän "Det är bara en mur," som inleder hennes nya bok ”Inte ens tystnaden är längre vår egen.” Och tanken var att berättelsen skulle jobbas om och bli en novell, men hennes arbete avbröts av att huset stormades en månad efter kuppförsöket.

– Mitt hus stormades av Polis 16 augusti, av en antiterrorgrupp och en specialstyrka. De hade automatvapen, masker, gas, skottsäkra västar och krypskyttar. Efter det tillbringade jag tre dagar i förvar. 18 augusti blev jag åtalad för att vara PKK-ledare och vid midnatt samma dag sattes jag i fängelse. 

Du är till och med rädd för att du ska råka viska något i sömnen.

Och trots att 105 journalister greps och över 700 journalister blev fråntagna sina presslegitimationer de första tre månaderna efter kuppförsöket är Asli Erdogan förvånad över att just hon greps och blev anklagad för terrorism.

Hon ser sig som en skönlitterär författare och litterär kolumnist och menar hon är ganska harmlös och inte utgör något egentligt hot mot den turkiska regimen.

– Jag har aldrig sett på mig själv på ett sådant seriöst sätt eller sett mig   som ett hot mot systemet. Primärt är jag författare. Att journalister fängslas kan jag förstå på ett annat sätt. De kan granska, skriva artiklar som skakar om regimen och utgöra ett hot. Men jag är författare. Jag skriver böcker och litterära kolumner. Varför tar de mig på så stort allvar? Jag är ärligt talat förvånad.

Och hittills har hon deltagit i fyra domstolsförhör, men har ännu inte fått någon klarhet i vad hon egentligen är anklagad för. Åtminstone har ingen av de inblandade lyckats argumentera med någon större övertygelse menar hon och rättegången har av skribenter kallats för en förolämpning mot Kafka på grund av sina irrationella turer. Asli Erdogan riskerar livstidsstraff och det enda bevisningen som har lagt fram emot henne är fyra rader från fyra olika artiklar.

– De kräver livstid och det enda bevis som de har emot mig är fyra rader från fyra av mina artiklar, skrivna ett halvår innan jag sattes i fängelse De innehöll inget olagligt, de lästes av åklaagare så om de hade innehållit något otillåtet hade de kunnat åtala mig redan då. Och åklagaren skriver att jag 2011 kom hon till Özgur Gunden för att undersöka ett fall med en PKK-fånge och att jag då gick med i PKK. Inte ens en treåring hade skrivit så. Det här är de enda bevis som de har har och de kräver livstid. För att jag har skrivit om en PKK-medlem som brände sig själv till döds i fängelse. De borde skämmas.

Det enda jag önskar just nu är att det inte blir ännu värre och att Turkiet går in i ett krig

Sedan den turkiska regimen har tagit ett allt hårdare grepp på kritiker, journalister, författare och intellektuella har det livet förändrats radikalt för många människor i Turkiet, berättar Asli Erdogan. Tidigare universitetsanställda som har fått sparken kan idag inte ens få servitörsjobb och vissa poeter och konstnärer har blivit berövade allt de äger och har. Och att ständigt leva i skräck för att bli angiven och kanske förlora allt är en ytterst plågsam tillvaro.

– Även om inget har hänt dig än är du rädd oavbrutet , inte bara för polis och fängelse och extrema saker. Även för att mista allt du har, ditt jobb, ditt uppdrag. Du är till och med rädd för att du ska råka viska något i sömnen. Ingen kan förbli vid god hälsa under de omständigheterna. Och vissa tar natuligtvis fördel av det.  

Och Asli Erdogan ser ganska dystert på Turkiets framtid. Men hon tror ändå att vändningen kommer en vacker dag.

– Jag ser ingen anledning att vara optimistisk inför den närmsta framtiden, de kommande tre, fem sju, tio åren eller så. Jag är rädd att det kommer bli ännu värre. Men ingenting är permanent givetvis. En dag kommer allt detta vara över på ett eller annat sätt. Det enda jag önskar just nu är att det inte blir ännu värre och att Turkiet går in i ett krig, eller inbördeskrig. Det är min största rädsla. 

Sin egen framtid och eventuella livstidsom väljer Asli Erdogan att helst inte tänka på alls.

– Jag försöker tro på att domaren redan har sett hur dumt det här åtalet är. De har redan bytt ut hela det juridiska teamet, vilket är positivt. Och hela världen känner till mitt fall. En vacker dag kommer de säkert att be mig om ursäkt. Antagligen efter min död förvisso. Men jag behöver inte deras ursäkt ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista