David Barta säger att han ska ta hand om frun Anna Kinberg Batra.
1 av 2
David Barta säger att han ska ta hand om frun Anna Kinberg Batra. Foto: Sveriges Radio/skärmdump.
Bild på mörkhårig man med glasögon.
2 av 2
David Batra på turné i landet. Foto: Pressbild
RECENSION – SCEN

Elefanten i rummet puttrar och vinglar och försvarar snabelbäraren

Jenny Teleman "Drömmen om att shoppa med Melania Trump är död"
2:59 min

Elefanten i rummet heter komikern David Batra show, elefanten är hans hustru Anna Kinberg Batra. Mycket dramatik för det här paret innan premiär, överlevde monologen?

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Både och. För om man byggt upp en text på två teman "kortväxt, slacker frilansande lågstatus, netflixsåsande hemmajobbarpappa - Batra, gift med en extremt upptagen, jätteviktig, högstatuspolitiker, Anna Kinberg Batra, där hon åker till Bryssel och förhandlar om viktiga EU frågor medan han är hemma och onanerar halva förmiddagen kombinerat med spår två: roliga fantasier om hur det skulle vara att vara stasminsterns partner, glädjen i att shoppa med Melania Trump på Lindex eller den motsvarande skräcken i att försöka konversera Bill Clinton i ett parallelt universum: "jaha så du har en stiftelse med Kofi Annan ja själv är jag klasspappa"

Hon åker till Bryssel, han är hemma och onanerar halva dagen

Ja då händer ju någonting ganska avgörande med humordynamiken när själva elefanten inte längre är den viktiga ledaren och heller inte en tänkbar statsminster.

Amanda Rydman: Så det här märks menar du, att Anna Kinberg Batra avgått?

Ja det uppenbart att mycket strukits skrivits om och möblerats runt här sista tiden i texten, och nu mer kommer att handla om en fortfarande ganska förbannad anhörig som skrivit humor om hur det är att leva med någon som just huggits i ryggen av sina partikamrater och nu ska omskolas till en vanlig människa som har tid att äta chips och ta det lugnt. Hela showen börjar ju med, det är ju redan avslöjat faktiskt, att AKB, som hon ibland kallas, själv dyker upp och berättar hur det är att leva med en komiker som inte vill blir störd i uppladdningen.

Så hur ska man sammanfatta detta?

Ja showen faller isär i en trygg zon som Batra är fin på, texter som handlar om honom som liten, nördig ängslig figur, hans scenpersona, och hur extremt dåligt det funkar när man ska laga mat med Plura i TV eller gå på Nobelfest.

Men där finns också annat material som blir ganska konstigt faktiskt, utfall mot Stefan Lövén o hur värdelös han är, antydningar om att AKB som hon ju kallas sviktis av sina närmsta medarbetare och så det blir tryggt, proffessionelt, men ett alltför lojalt försvarstal och lite sönderstruktet i de delar som ska säga något om just elefanten i rummet.

Mer om Scen- och musikrecensioner

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".