Några av rubrikerna kring bokmässan det senaste halvåret.
1 av 2
75 procent av publiceringarna som Kulturnytt gått igenom kring bokmässan har handlat om debatten kring årets mässa. Foto:Kollage SR
Mattias Hermansson. Kulturchef, Kulturredaktionen. Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
2 av 2
Mattias Hermansson. Kulturchef, Kulturredaktionen. Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm
BOKMÄSSAN I GÖTEBORG

"Ett ovanligt år". Sveriges Radios kulturchef Mattias Hermansson sammanfattar Bokmässan 2017

"I grunden är ju de här frågorna mycket större än Bokmässan"
2:09 min

Igår avslutades Nordens största kulturevenemang, Bokmässan i Göteborg. Det blev ett mycket annorlunda år med nazistdemonstration, författarbojkott och avhopp.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Publiksiffrorna gick ner hela 35 procent på lördagen när Nordiska Motståndsrörelsen skulle demonstrera.

Mattias Hermansson, kulturchef på Sveriges Radio - var det ett ovanligt år?

- Ja, på flera sätt. Samtidigt var sig mycket likt inne på mässan med ett myller av utställare och seminarier och samtal, och med storstjärnor som Arundhati Roy på besök.

På en presskonferens igår riktade Bokmässans vd Maria Källsson riktade stark kritik mot medierna som hon tycker helt har fokuserat på debatten om högerextrema tidningen Nya Tiders plats på mässan och Nordiska Motståndsrörelsens demonstration.

- Jo, det är begripligt ur Bokmässans perspektiv, och jag tänker att medier alltid har anledning att reflektera över den här typen av nyhetsförlopp. Men samtidigt har det funnits ett tydligt nyhets- och debattvärde i här frågorna. Bokmässan har blivit politik och då inträder en logik med ständigt nya utspel och turer som medierna rapporterar om.

Hur har det kunnat bli så?

- I grunden är ju de här frågorna mycket större än Bokmässan. Det handlar om effekterna av ett allt mer polariserat samhälle. Sedan har mässan av ett antal olika omständigheter blivit en spelplats för detta.

- Väldigt förenklat handlar konflikten kring Nya Tider om olika syn på hur man kan agera som stor innehållsaktör, om man kan kalla Bokmässan så. Om det går att kombinera att stå för grundläggande humanistiska värderingar, och samtidigt vara ett öppet torg där alla åsikter som ryms inom lagens ram kan ta plats - inklusive det som går emot ens egna värderingar.

- Och i ett allt mer polariserat samhälle tycks den där balansgången bli allt svårare.

2018 kommer Bokmässan ha tre teman: Fokus på mediefrågor, mobilisering mot rasism och intolerans samt bild och illustration. Varför tror du mässan har valt dem?

- Sannolikt för att visa för bransch och besökare att man vill fånga upp de här brännande ämnena. Att bygga ut den del av mässan som handlar om medier verkar logiskt. Mobiliseringen mot rasism gör man tillsammans med Forum för Levande Historia, och ska väl ses som att man vill ge ett kraftfullt svar på den debatt som varit.

Så hur ser då framtiden ut för Bokmässan efter detta tuffa år?

- Ja, en faktor är nog hur de större förlagen resonerar och vilka diskussioner de för med Bokmässan efter allt som hänt. Bokbranschen befinner sig ju sig också i en stark förändring med digitalisering och nya förutsättningar för litteraturen, och nya behov av samtal om litteratur. Det kan ju i och för sig möjligen göra behovet ännu större av platser att möta sin publik. I år har ju också ett antal nya alternativa mässor dykt upp, och flera röster menar att det stärkt mångfalden.

- Men huruvida de samlade effekterna av alla de här olika faktorerna kommer stärka eller urholka Bokmässedagarna, det återstår att se.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".