Javier Marias
Javier Marias Foto: Riccardo Musacchio och Flavio Anniello
RECENSION - LITTERATUR

Javier Marías mästerverk: "Ditt ansikte imorgon"

1:28 min

Den spanske författaren Javier Marías, översatt med miljonupplagor men relativt okänd i Sverige kommer nu med sin fjärde bok - en tegelsten på 1100 sidor.

Samtal om Javier Marías i P1 Kultur - ljud längst ner i artikeln

Titel: Ditt ansikte imorgon
Författare: Javier Marías
Översättning: Lena E Heyman

Marías trilogi är en korsning mellan Marcel Proust och John le Carré. De tre delarna; "Feber och lans,""Dans och dröm" och "Gift och skugga och farväl" är både en spionroman och en betraktelse över den tid som flytt (i synnerhet spanska inbördeskriget).

Marías uppehåller sig kring sina stora teman som kärlek och död, makt och våld och lojalitet och förräderi. Spanjoren Jaime arbetar för den brittiska underrättelsetjänsten under namnet Jacques Deza. Hans uppgift är att översätta och tolka människor, och han är skicklig på att avslöja potentiella politiska förrädare, eller affärsmän som bara slirar med sanningen. Kort sagt: Deza kan förutse ditt ansikte imorgon.

I Lena E Heymans översättning blir de långa, vindlande meningarna till musik. Att läsa Javier Marías är ganska krävande, men man blir rikt belönad. Dessutom är han rolig!

Marías är en nödvändig författare i en tid av fake news och ytlighet. Han uppmanar oss att tänka.

Och sedan tänka lite till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista