Spansk polis beslagtar valurnor från en vallokal i Barcelona strax efter att omröstningen börjat 09:00 på morgonen.
Spansk polis beslagtar valurnor från en vallokal i Barcelona strax efter att omröstningen börjat 09:00 på morgonen. Foto: PAU BARRENA

Kritik mot spansk bevakning av folkomröstning

"Det finns ett glapp mellan medierna och folket"
1:54 min

Dagen efter folkomröstningen i Katalonien intensifieras återigen debatten om spanska mediers bristande opartiskhet.

Nu går det spanska publlic servicebolagets egna anställda ut och kritiserar företagets bevakning av folkomröstningen. Flera av RTVE:s medarbetare skriver på Twitter att de skäms över rapporteringen om folkomröstningen i Katalonien.

Elisenda Rovira bevakar mediefrågor i Katalonien och menar att den bristande opartiskheten är ett problem. 

– Många av medieföretagen har kopplingar till politiken och det har lett till att man bara presenterar en smal bild av landets mångfald, säger Elisenda Rovira som är journalist och arbetar för Grup Barnils som bevakar mediefrågor i Katalonien.

Det här gäller särskilt de stora Madridbaserade tidningarna menar hon, men även public service-radio och TV:

– De har flera gånger anklagats för att inte vara opartiska och för att stå det regerande partiet nära, säger Elisenda Rovira. Det gäller inte bara Katalonienfrågan, utan även andra frågor kring bostadskriser och korruption som underrapporteras menar hon.

Det finns både historiska och ekonomiska skäl till att det ser ut som det gör. Under Francodiktaturen var medierna hårt kontrollerade och en del av den traditionen finns kvar menar Elisenda Rovira. Hon säger att mediefriheten i Spanien försämrats i och med finanskrisen 2008. Bristen på pengar ledde till att andra företag köpte mediebolagen och då också ville ha något att säga om. Dessa företag står också ofta nära de politiska partierna.

– En ny studie visar att trovärdigheten för spanska medier är bland de lägsta i Europa så det finns ett glapp mellan medierna och folket, säger Elisenda Rovira.

Mer om Medier

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".