Bokmässan 2017
Bokmässan 17 Foto: Fredrik Sandberg/TT

Låga försäljningssiffror under Bokmässan

Förlagsredaktör: "Sålde kanske 30 procent av vad vi brukar göra"
2:10 min

Årets Bokmässa i Göteborg har avslutats och totalt under de fyra dagarna tappade mässan en fjärdedel av sina besökare jämför med förra året.

Det låga besöksantalet märkets i förlagens montrar och försäljningssiffror. Rebecca Kjellberg är redaktör för det lilla förlaget Thorén och Lindskog, som säljer tysk litteratur översatt till svenska.

– Det har varit katastrof, det var betydligt sämre än det brukar vara. Lördagen var en jätteskillnad från en vanlig lördag, det går inte ens att jämföra. Framförallt fram emot eftermiddagen blev det väldigt tomt och det är då det brukar vara som mest folk under hela mässperioden. Under lördagen så sålde vi kanske 30 procent av vad vi brukar göra, säger hon.

Framförallt tappade Bokmässan besökare under lördagen då Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Göteborg. Även Atlantis bokförlag, som säljer facklitteratur, märkte av de låga besökssiffrorna. Atlantis VD Peter Stenson säger att man inför nästa år måste fundera över om det kommer vara värt rent ekonomiskt att ställa ut på mässan.

– Det är ju ganska dyrt att ställa ut på mässan, det är ett väldigt dyrt sätt att sälja böcker billigt på och det är inte alltid man får igen pengarna. På det sättet kanske man skulle kunna säga att man skulle tjäna på att inte vara med på mässan. Men vi har ju sett det som ett sätt att marknadsföra och profilera förlaget. Det är väl lite för tidigt att säga men jag tror kanske att man ska fundera på var man ska vara nästa år, det kanske finns intressantare arenor, säger Peter Stenson. 

Även de lite större förlagen sålde sämre än vanligt i år. Pelle Andersson är VD för förlagen Ordfront och Galago, som ingår i samma koncern som Alfabeta och En bok för alla.

– Vi har säkert totalt inom koncernen tappat nästan en tredjedel av vår försäljning. Där det märktes störst skillnad var för Galago, alltså serietidning- och serieboksförlaget. Där var det en stor skillnad och det beror ju på att ungdomarna mellan 15 och 25, de verkade ju inte ha gått på mässan i år. Det är framförallt dem som Bokmässan har förlorat och det är ju fruktansvärt tråkigt på många sätt. Det är ju ingen kritik mot ungdomarna utan snarare en kritik mot mässan att de har tappat den gruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".