Klänningen som tillverkats av papper som en del av projektet Design for Recycling.
Projektet har redan resulterat i en klänning. Foto: Anna Sigge, Smart Textiles vid Högskolan i Borås

Kläder av papper ska göra modeindustrin mer hållbar

"Det känns spännande"
1:57 min

Miljösmarta kläder av papper från de svenska skogarna. Det är målet med det nya textilprojektet Design for Recycling som samlar forskare, kreatörer och industrier från hela landet.

I takt med att modeindustrin växer blir det allt viktigare att hitta hållbara material, säger projektets arbetsledare Lena-Marie Jensen på Smart Textiles vid Högskolan i Borås.

– Vi använder mycket kläder och man ser att fiberkonsumtionen kommer att öka och öka. Då kanske man vill ha andra, miljöschyssta alternativ.

Ett sådant alternativ är närodlat papper och därför har flera pappersbruk kopplats till projektet. Ett av dem är Billingsfors bruk i Dalsland, där utvecklingschef Anders Klässbo visar runt bland maskinerna.

– Vår tanke är att man kan ta fram papper på ett miljövänligt sätt och sedan göra det till tyg. Vi tänkte att det kunde vara ett intressant område för oss att jobba i, säger han.

Som en del av det landsomfattande projektet Design for Recycling tillverkas här tunt, oblekt papper av gran och tall som sedan skickas vidare för att spinnas till trådar och slutligen bli till tyg i stickmaskiner på Textilhögskolan i Borås.

Den känns lite torr att ha på sig men det blir ett väldigt fint fall på tyget.

Papperstextil är inte ett helt nytt fenomen, men det unika med det här projektet är just att materialet stickas. Hittills har man framförallt experimenterat med textil till möbler, men nästa steg är mode. Man har redan tagit fram en klänning och Lena-Marie Jensen jämför materialet med en fransk crêpe.

– Den känns lite torr att ha på sig men det blir ett väldigt fint fall på tyget. Vi har gjort en ganska enkel modell där man lyfter fram materialet, förklarar hon.

För att papperskläderna faktiskt ska gå att använda måste ett par saker lösas vad gäller mjukhet och fukttålighet, men Lena-Marie Jensen är optimistisk.

Tror du att kläder av papper kommer att bli stort i framtiden?

– Ja, jag hoppas på det. Det känns spännande och det blir väldigt intressanta material.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".