Pianisten Janos Solyom.
1 av 2
Foto: Jessica Gow/TT.
Pianisten och tonsättaren Roland Pöntinen medverkar i Nordegren & Epstein i P1 för att samtala om den franske pianisten Eric Satie.
2 av 2
Pianisten och tonsättaren Roland Pöntinen spelade redan som ung med Janos Solyom. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

Pianisten Janos Solyom är död

Pianisten Roland Pöntinen: Han hade enorm betydelse
0:54 min

Den svensk-ungerske pianisten och kompositören Janos Solyom är död.

Det bekräftar hans familj för Dagens Nyheter.

Sedan 1993 var han ledamot av Kungliga Musikaliska Akademin, och han började sin bana inom den svenska musikvärlden genom debut med Stockholmsfilharmonikerna 1958.

Han blev känd för svenska radiolyssnare och tv-tittare till exempel i programmet "I huvudet på en pianist", där han förde ut den klassiska musiken till en bredare publik och "Tavlor på en utställning" där den klassiska musiken mötte en bredare publik.

Han debuterade i Stockholm 1958 med Stockholmsfilharmonikerna och var sedan 1993 ledamot av Kungliga Musikaliska Akademin.

Han turnerade även mycket i Norden, Europa, USA och Kina.

Janos Solyom betydde mycket för svenskt musikliv och även för en uppväxande pianistgeneration. En av de som vittnar om det är Roland Pöntinen som redan som ung spelade tillsammans med Solyom.

– Han var representant för den stora centraleuropeiska pianistgenerationen och i och med att han kom hit så har han inympat influenser och en kunskapsnivå som inte skulle ha funnits utan honom. Han betydde enormt mycket för svenskt musikliv. För mig personligen känns det tomt, jag har inte hunnit ta in det här, säger Roland Pöntinen.

Mer om Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".