Bilden visar filmen A Christmoose story.
1 av 2
Från den nederländska samproduktionen "A Christmoose story"i regi av Lourens Blok.
Bilden föreställer filmen Dirk Ohm.
2 av 2
Från den norska samproduktionen "Dirk Ohm" i regi av Bobbie Peers.

Sverige stöttar internationella filmer – hälften når svensk biopublik

Kristina Börjeson: Skattebetalare ska få se film man ger pengar till
2:50 min

4 av 10 långfilmer som får svenskt produktionsstöd är internationella. Tanken är att stödet ska ge fler samproduktioner. Men trots krav på tillgänglighet når bara cirka hälften av filmerna en svensk biopublik.

Hör ett samtal med reporter Emma Engström i P1 Kultur under artikeln

Lyssna också: Dansk film får mest svenska filmpengar

Och några filmer finns inte tillgängliga i Sverige alls. Det visar Kulturnytts genomgång av utländska långa spelfilmer som har fått produktionsstöd från Svenska filminstitutet mellan 2012 och 2016. 

Så ska det inte vara, säger Kristina Börjeson, chef för filmstöden på Svenska filminstitutet:

– Det händer att filmer inte når ut. Det är ingen bra grej och det ska inte vara så. För det är en självklarhet att man som skattebetalare ska få se det man ger pengar till.

Ja, det är en självklarhet att filmer som får statligt stöd ska finnas tillgänglig för publiken. Så står det också i propositionen "Mer film till fler – en sammanhållen filmpolitik", som reglerar svensk filmpolitik från och med i år. Den innebär att det också är mer skattepengar än tidigare som går in i filmproduktionerna.

Men hur ser det ut med tillgängligheten? Av de filmer som blivit klara under perioden och där samtliga hunnit ut på marknaden har hälften inte nått svenska biografer.

Två exempel är den nederländska barnfilmen "A Christmoose story", som fick nära två miljoner i produktionsstöd från Svenska filminstitutet 2012, samt den norska filmen "Dirk Ohm" som fick 1 miljon året därpå.

"Dirk Ohm" går att hyra digitalt. Men barnfilmen finns inte överhuvudtaget tillgänglig i Sverige, enligt den regionala finansiären Filmpool Nord som bidrog till att den delvis spelades i Älvsbyn.

Nu är visning på biograf inte enda kravet för ett en film ska kunna få stöd, för en internationell samproduktion räcker en nationell tv-visning eller en premiär på någon video-on-demand-tjänst.

Ändå är det några av de internationella samproduktionerna varje år som slinker igenom, och varken finns att se på vod eller släppts på dvd i Sverige. Det visar en sökning i Svensk mediedatabas.

Att det finns filmer som fått svenskt stöd som inte går att se i Sverige är svårt att undvika, säger Kristina Börjeson.

– Det är klart att vore underbart om det var en hundraprocentig utdelning. Men det är också levande materia på något sätt. Det är människor som producerar, så många komponenter inblandade och någon gång stupar det.

Samtidigt säger Kristina Börjeson att Svenska filminstitutet nu ser över hur man bättre ska följa upp vad som händer med de internationella samproduktioner som får nationellt filmstöd.

– Att det faktiskt är så att den här distributören har för avsikt att distribuera filmen, att det inte bara är ett papper som är till för syns skull. Och där har vi blivit striktare nu, säger Kristina Börjeson.

 

Så här har vi gjort:

  • Listat samtliga långa spelfilmer med annan huvudproducent än svensk som fått produktionsstöd mellan 2012-2016.
  • Sorterat efter land och belopp.
  • De filmer som hunnit bli klara och kommit ut på marknaden har vi sökt efter på Internet Movie Database och Svensk Filmdatabas efter biopremiär, stämt av med SVT om tv-visning samt sökt i Svensk Mediedatabas efter svenska dvd-releaser och tv-visningar.
  • Med biopremiär avses nationell biopremiär. Om en film visats på en biograf i till exempel Kalix, räknas det inte som en nationell premiär.

Relaterat

Mer om Film/TV

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".