Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
RECENSION – SCEN

"Omfamningar" retas sorgset med delfiner och veganer

Jenny Teleman: Andliga delfiner vad är grejen med det?
2:00 min
Maja Runge i uppsättningen Omfamningar på Galeasen i Stockholm
Maja Runge i uppsättningen Omfamningar Foto: Cato Lein

I "Omfamningar" av den ryska dramatikern Ivan Vyrypaev ställs frågan: vad är det nu igen, meningen med livet?

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Omfamningar"
Av: Ivan Vyrypaev
Plats: Teater Galeasen
Regi: Olof Hanson
Ensemble: Maja Rung, Alexandra Drotz Ruhn, Simon Reitnher, Freddy Åsblom
Scenografi: Fridjon Rafsnon

Ja, på meningen funderar fyra personer som står på rad och berättar allt i tredje person.

Att "Kristof åker till flygplatsen", "Charlie dricker vodka" "Emmy får orgasm", "Monika somnar."

På det viset vävs en historia, eller historia och historia, ett samtida tillstånd, snarare, målas upp för dessa trettioåringar från Tjeckien, Serbien, Tyskland och Brooklyn. De som flackar mellan Berlin och New York och är vid en punkt där vuxenheten pockar.

Måste man genom helvetet?

Men vuxenhet här handlar inte om att skaffa lägenhet, bra jobb och dricka bättre viner, utan det är att stå inför en sorts upptäckt, börja nå fram till en första formulering av något svårt som ibland tillhör den begynnande medelåldern.

Nämligen, mitt liv är av plast. Tomt. Jag vet inte vem jag är men det är dags.

Och ett svar på en sådan existensiell kris är ju den kristna tanken om jordelivet som enbart uthärdat lidandet, att det faktiskt saknar mening på riktigt, är en lång plågad vandring bara, mot paradiset, där allt blir rätt.

Det här är temat som då provas genom modernt lidande som heroin, ångrad abort, slumpmässig gatumisshandel och självupptaget sex.

Så frågan som ställs är: måste man genom helvetet för att nå en mer utvecklad tillvaro, himmelriket, den mer genomtänkta vuxenheten?

Kokain och veganmat som ett sätt att mota dödsångest.

Jag tycker mycket om de skikt av texten som sorgset retas med våra samtida nödlösningar. Delfiner som bärare av andlighet och visdom till exempel, vad är det egentligen?

Mångas planlösa resande i världen utan att göra några egentliga nya upptäckter alls. Kokain och lyxig veganmat som ett sätt att mota dödsångest. Det är fint fångat.

Det är också underbart skådespeleri här. Lättsamt, känsligt roligt, regissören Olof Hanson har gjort det enda raka med denna om fel spelade tämligen pretentiösa text.

Vänt på stämningar så dystopi bli satir. Övertydligheter blir vardagssmärta. Det gör underverk med en text som också kan ses som ett lite mer än lovligt överspänt utbrott om sex och gud.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".