Bob Dylan fick fjolårets Nobelpris i litteratur. Vem står på tur?
Bob Dylan fick fjolårets Nobelpris i litteratur. Vem står på tur? Foto: TT
KRÖNIKA INFÖR NOBELPRISET I LITTERATUR

Svenska Akademiens känsla för pristagare

2:36 min

Vem ska det bli år? Och varför? Anneli Dufva funderar inför dagens tillkännagivande av årets Nobelpris i litteratur.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Något är lite annorlunda i år, för plötsligt är det som att lika mycket som det gissas och undras över pristagaren, så gissas och undras det över Akademiens själva strategi.

För – nu har de ju ändå gjort detta, som det redan länge talats om och hos många väntats på. De har de två senaste åren valt pristagare som båda vidgar litteraturbegreppet: Svetlana Aleksijevitj med sin grund i det litterära reportaget och Bob Dylan – en sångens och musikens poet.

De båda har förvisso funnits med på listorna, de kom ingalunda från ingenstans. Dylan har varit tippad så länge som jag arbetat i den här branschen. Men att verkligen ge honom priset var – vad de än själva säger – något av en självständighetsmarkör. En markör som väckte blandade känslor.

Men hur viktiga är de här två komponenterna för Akademien? Att vidga litteraturbegreppet å ena sidan och att markera sitt oberoende å den andra?

Men hur viktiga är de här två komponenterna för Akademien? Att vidga litteraturbegreppet å ena sidan och att markera sitt oberoende å den andra? Vad betyder de för valet?

Skulle det kunna innebära att priset i år går till en barnboksförfattare?

Till en manusförfattare för tv?

Eller blir det nya i år helt enkelt ett generationsbyte? Nigerianska Chimamanda Ngozie Adichie. Karl-Ove Knausgård. Michel Houellebecq. Marie N’Diaye? Hon som skrivit såväl romaner som barnböcker och dramatik.

Och just dramatiker – det var ju ett tag sedan – Jon Fosse är visserligen skandinav, men även där bör man väl stå fri? På samma sätt som två heta kandidater är kvinnor från Kanada: Margaret Atwood och Anne Carson. Att prisa någon av dem så nära inpå Alice Munro vore också ett sätt att markera sin frihet.

Så där kan man gå på.

Och – allra troligast är det väl ändå att Akademiens självständighet sträcker sig ännu längre, inte alls sysslar med detta strategitänkande och markerande och att priset helt enkelt kommer att gå till någon av de många som redan är favorittippade.

Som:

Adonis… Amos Oz… Ngũgĩ wa Thiong’o… Ko Un… Joyce Carol Oates… Claudio Magris… Les Murray… David Grossman… Philip Roth… Nawal el Sadawi… Peter Handke… Don DeLillo… César Aira…

Mer om Nobelpriset i litteratur 2017

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".