Petter Frizén, utvärderare på Riksantikvarieämbetet.
1 av 2
Petter Frizén, utvärderare på Riksantikvarieämbetet. Foto: Amanda Darehed/Sveriges Radio
Susanne Sundström, antikvarie på Västerbottens museum.
2 av 2
Susanne Sundström, arkeolog på Västerbottens museum. Foto: Cecilia Gustafsson/Sveriges Radio

Kulturarvet i glesbygden i fokus

"Norra Sverige är inte normen"
2:28 min

Är kulturarvet i glesbygden en resurs eller en belastning? Och vem ska egentligen bekosta det?

Igår var det konferens i Lycksele där bland annat representanter från Riksantikvarieämbetet och Länsstyrelsen skulle diskutera frågor och problematik kring kulturarv och kulturmiljöer i glesbygden.

I norra Sverige är den största utmaningen hur man ska lyckas upprätthålla kulturmiljöer i glesbygden, när det sker en urbanisering. Susanne Sundström är arkeolog på Västerbottens museum och hon inledde konferensen.

– Vi tycker att frågorna är väldigt viktiga och de har blivit aktuella i samband med den urbanisering som pågår. De problem som blir aktuella på glesbygden blir tyvärr inte diksuterade i samma utsträckning centralt.

Ett problem de står inför är vem som ska bekosta och upprätthålla kulturarvet när många flyttar.

Vi kanske måste förlita oss mer på ideella krafter.

– Jag kan inte svara på den frågan. Förmodligen måste vi tänka om och ändra vårat sätt att jobba på. Kanske måste man förlita sig mer på ideella krafter, säger Susanne Sundström.

Till följd av urbaniseringen lämnas kulturarv och miljöer att förfalla och det kan leda till att platser förlorar sin historia.

– När områden avfolkas så slutar man ta hand om byggnader, marker växer igen och verksamheter läggs ned.

Susanne Sundström menar att det blir en ond cirkel där miljöer som utarmas blir mindre attraktiva att bo i.

Man slutar ta hand om byggnader och marker växer igen.

Större fokus på norra Sverige

Petter Frizén är utvärderare på Riksantikvarieämbetet och han tycker att kulturarvet är oerhört viktigt både ur ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt perspektiv.

– I glesbygden är det kanske framförallt den ekonomiska dimensionen som är den viktigaste ur ett besöksnäringsperspektiv, säger han.

Petter Frizén menar att det är viktigt att skapa attraktivare regioner och få upp huspriserna. Susanne Sundström tycker ändå det behövs ett större fokus på glesbygden.

Norra Sverige är inte normen.

– Vi tillhör inte normen, här kan man känna att normen är södra- och mellersta Sverige och betydligt mer tätbebyggda områden.

Petter Frizén på Riksantikvarieämbetet håller inte riktigt med Sundström och menar att de förstår värdet i kulturarvet och miljöerna i norra Sverige.

– Det är också en del av vår historia och kulturarvet som finns där ute är angeläget för människor som bor i städer. Det finns mycket angeläget kulturarv i de nordliga länen, med de samiska kulturlämningar och gruvor, säger Frizén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".