Kungliga Biblioteket. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Biblioteken får liksom i regeringsbudgeten ökat stöd i Liberalernas skuggbudget.

Lokal kultur prioriteras i oppositionens skuggbudgetar

Liberalerna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna har presenterat sina skuggbudgetar
1:47 min

De fyra oppositionspartierna har presenterat sina skuggbudgetar. Kulturområdet får i samtliga budgetförslag från oppositionen mindre pengar än i regeringsbudgeten.

Liberalernas budget för kulturområdet landar på 667 miljoner mindre nästa år jämfört med regeringens. Jämförelsen görs med regeringens totala budget för kulturområdet nästa år, där även områden som folkhögskolan och idrotten finns med. 

Liberalerna satsar liksom regeringen i sin skuggbudget miljontals kronor på biblioteken och den fria konsten. Biblioteken föreslås få 200 miljoner om året från och med år 2019, som ska gå till fler böcker och satsningar för att öka tryggheten på biblioteken.

Den fria konsten får precis som i regeringens budget 115 extra miljoner. Men Liberalerna motsätter sig att pengarna ska öronmärkas till vissa aktörer och vill därför istället att alla konstutövare får samma möjlighet att söka stödpengarna genom Kulturrådet.

Liberalerna vill också satsa särskilt på regionala kulturscener och förslår ett nytt stöd på 10 miljoner kronor om året till lokala museer och teatrar.

Centerpartiets skuggbudget lägger cirka 900 miljoner kronor mindre på kulturområdet jämfört med regeringen budget. Man vill stället för att ge ökat stöd till den fria konsten, biblioteken och Kulturskolan satsa på civilsamhället genom att höja stödet till allmänna samlingslokaler och idrotts- och friluftsorganisationer.

Centerpartiet föreslår också ett ökat stöd till den regionala kulturen genom att 25 miljoner fördelas genom genom Kultursamverkansmodellen.

Sverigedemokraterna lägger 530 miljoner mindre än regeringen på kulturområdet. De vill se ett sänkt filmstöd, sänkta bidrag till den fria konsten, internationella kulturutbyten och de statliga museerna.

Istället vill Sverigedemokraterna, genom att höja den kyrkoantikvariska ersättningen med 440 miljoner och lägga 295 miljoner på så kallade Kulturlotsar och Sverigecentrum, stärka kunskapen om det svenska kulturarvet.

Moderaternas budgetförslag för 2018 har fokus på arbetslinjen, trygghet i form av lag och ordning samt att spara inför framtiden. Det märks även i kulturfrågorna, Moderaterna ger utgiftsområdet "kultur, medier, trossamfund och fritid" 1,25 miljarder kronor mindre än regeringen för nästa år.

De satsningar Moderaterna vill göra är på kultur för socialt utsatta barn och unga genom bland annat mer pengar till Skapande skola, och att ge mer pengar till Konstnärsnämnden och arbetsstipendier till professionella konstnärer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".