Sara Danius, ständig sekreterare i Svenska Akademien, vid torsdagens tillkännagivande.
Sara Danius, ständig sekreterare i Svenska Akademien, vid torsdagens tillkännagivande. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT
NOBELPRISET 2017

Internationella hyllningar till Svenska akademien

Valet av Kazuo Ishiguro möts av överraskade, men positiva reaktioner på kultursidor runtom i världen.

Det är samstämmigt glada tongångar i det axplock av internationella tidningar som Kulturnytt har läst dagen efter tillkännagivandet av årets Nobelpristagare i litteratur.

Tyska Frankfurter Allgemeine skrivet att valet är en utmärkt överraskning, att Ishiguros stil präglas av en japansk precision och en brittisk klarhet som nästan inte har någon konkurrens i världen.

Schweiziska Neue Zürcher Zeitung konstaterar på sin kultursida att det var ett oväntat val av Svenska akademien, men likafullt ett val som går att försvara, även om många andra välförtjänta författarskap återigen har fått stå tillbaka.

Enligt spanska El País är Ishiguro en sann representant för de engelskspråkiga författare i Storbritannien som har sina rötter långt därifrån, men har samtidigt förmågan att förändra och förnya sig och låter sig inte placeras i något fack för utländska författare.

New York Times skriver att till skillnad från förra året kommer årets Nobelpris inte leda till något käbbel.
Kazuo Ishiguro är ett säkert val. Därmed sagt inte ointressant.

Den ryska nyhetsbyrån Tass skriver att efter två års experimenterande där priset gick först till Svetlana Aleksijevitj och året därpå till Bob Dylan har nu den Svenska akademin äntligen fattat ett bra beslut.

Newsweek i Polen skriver att alla som diskuterat priset - ur en strategisk synvinkel - blev överraskade. De hade inte förväntat sig en engelskspråkig författare ett år efter Dylan.  

Och de japanska tidningarna slog upp Nobelpriset stort och presenterade honom som en författare från Nagasaki som blev brittisk medborgare först som vuxen. Tidningen Sankei Daily utropade Ishiguro som den tredje infödda japanen som får Nobelpriset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".