Lektion på Teaterhögskolan i Malmö.
1 av 3
Lektion på Teaterhögskolan i Malmö. Foto: Charlotte Carlberg Brg
anna-rosenmuller-nordlander-do-fotograf-unn-tiba
2 av 3
Anna Rosenmüller Nordlander är processförare på DO. Foto: Unn Tiba.
Susanne Kristenson är universitetsdirektör i Lund.
3 av 3
Susanne Kristenson är universitetsdirektör i Lund. Foto: Kennet Ruona.

Teaterhögskolan betalar 100.000 kr till DO efter anklagelser om sexuella trakasserier

DO: "Det här är första målet som handlar om sexuella trakasserier i högskolan"
2:02 min

Lunds universitet erkänner inte att det förekommit sexuella trakasserier på Teaterhögskolan. Ändå går universitetet med på att betala 100 000 kronor till diskrimineringsombudsmannen, DO, som stämde universitetet för snart två år sedan.

Det innebär att huvudförhandlingarna som skulle börjat i Stockholms tingsrätt den 11 oktober ställs in.

– Det här är första målet som handlar om sexuella trakasserier i högskolan och på universitetet. Så ur det perspektivet var det väldigt viktigt. Men även sexuella trakasserier i stort är en viktig fråga, både för DO och för den som drabbas, säger Anna Rosenmüller Nordlander som är processförare på DO.

Det var i december 2015 som DO lämnade in en stämningsansökan mot Lunds universitet. Den gällde sexuella trakasserier på Teaterhögskolan i Malmö som är en del av universitetet i Lund.

Ärendet rör en man som studerade på Teaterhögskolan och som anmält att en lärare utsatt honom för sexuella trakasserier. Enligt DO ska läraren ha använt ett sexualiserat språk, kommit med inviter och flera gånger gjort andra närmanden.

– Förutom det obehag som studenten har känt så har han även i slutändan undvikit de här lektionerna så han har missat undervisning, säger Anna Rosenmüller Nordlander.

Enligt domen i Stockholms tingsrätt som kom den 5 oktober så ska Lunds universitet betala de 100 000 kronor som DO begärt, men universitetet medger inte att någon form av sexuella trakasserier har ägt rum.

Enligt universitetsdirektören Susanne Kristenson har man själva utrett fallet, men inte kunnat komma fram till annat än att ord står mot ord.

– Vi är idag uppe i kostnader på närmare en miljon kronor. En rättegång bedömer vi skulle kosta nästan lika mycket. Det handlar om våra skattebetalares pengar, men sen är det inte bara pengarna. Det är också våra studenter och våra lärare som hela den här tiden har tyckt att det här är väldigt obehagligt.

Skulle det inte kunna framstå som att Lunds universitet gjort sig skyldigt till anklagelserna när ni trots allt väljer att betala?

– Absolut, jag förstår att det kan se ut på det viset. Det vi har gjort är att hitta en lösning som gör att vi kan stoppa det här målet innan det tagit allt för orimliga proportioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".