Författaren Ester Roxberg
Författaren Ester Roxberg är aktuell med romanen Barnvagnsblues Foto: Lina Alriksson
RECENSION – LITTERATUR

Ester Roxberg om en nybliven mors förvirring

3:10 min

Författaren Ester Roxberg är aktuell med sin tredje roman "Barnvagnsblues". En roman om att bli berövad sin gamla identitet och påklistrad en ny, konstaterar Hanna Jedvik som har läst.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Genre: Prosa 
Titel: "Barnvagsnblues"
Författare: Ester Roxberg
Sidor: 219

Agnes drar barnvagnen i Stockholms innerstad och är nära att brinna upp. Den kvävande hettan tillsammans med alla uttalade och outtalade krav på en nybliven mamma äter henne inifrån och ut. Och i den lilla lägenheten räknar hon timmarna till dess att barnets far ska komma hem från jobbet. När han väl står i hallen slänger hon sig kring hans hals i ren förtvivlan.

I Ester Roxbergs roman "Barnvagnsblues" trängs själens ödslighet med den tomhet som uppstår när livet inte blir så där som det förväntas vara. Romanen utspelar sig under en varm sommarmånad när alla vänner är bortresta och Agnes som är föräldraledig i innerstan inte har någonstans att ta vägen. "Jag tycker inte om sommaren, jag tycker om att längta efter den, att ha den kvar. Jag vågar aldrig njuta av sommaren eftersom den ändå snart är över."

Ester Roxbergs gestaltning kryper nära, samtidigt som det finns en lätthet och luftighet i språket i den avskalade berättelsen som rör sig kring vardagen och den nygamla vännen kallad Äppelkinden, vars liv som mor ter sig helt perfekt. Åtminstone på ytan.

I "Barnvagnsblues" fångas skörheten, ensamheten och känslan av att vara sämst i världen. Och väntan på lyckan som inte infinner sig. Men också ålderkriser och längtan tillbaka till den glöd som en gång fanns i nyförälskades hetta och ungdomens frihet. Istället för babylycka längtar Agnes efter att gå ut och dansa, flytta utomlands och ha minishorts tills hon är åttio år.

Ester Roxbergs prosa är stram och återhållsam och mejslar fram berättelsen med en fascinerande exakthet. Här finns inget onödigt, bara den unga Agnes med sin längtan och förvirring. Intressanta bikaraktärer som tar alldeles lagom mycket plats. Det mest spännande spåret är kanske det med den personliga tränare på gymet. Där Agnes igen får uppleva hur det är att faktiskt ha en kropp och bli sedd igen.

För "Barnvagnsblues" är också en roman om identitet och sökande. Om att bli berövad sin gamla identitet och påklistrad en ny. "Mamma. Hon använder inte mitt riktiga namn. Jag är mamma nu." konstaterar Agnes i mötet med sköterskan på Barnavårdcentralen. Just den där utsattheten och förvirringen som kan infinna sig hos en ung förälder ringar Ester Roxberg in med en förbluffande träffsäkerhet. På ett känsligt, men ändå knivskarpt vis.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista