Antonio Nasini "Den hellige Theresas henrykkelse", 1641-1715  och La sig’la Pietra di Milano, 1700-tal.
1 av 2
Två av de skadade konstverken på Statens museum för kunst. Foto: Statens museum för kunst.
Statens museum för Kunst i Köpenhamn.
2 av 2
Statens museum för Kunst i Köpenhamn. Foto: SMK.

Pruttar orsakar skador på dansk konst

Statens museum for kunst i Köpenhamn har funnit orsaken till att magasinerade kopparstick fått svarta och bruna fläckar.

Orsakerna är två. Dels har utsöndrar kartongerna som teckningar förvaras i svaveldioxid, och dels har svavelhaltig gas från en utställningshall, där det rör sig mycket folk, nått källarmagasinet med teckningarna, uppger tidningen Politiken.

- Det är pruttarna, säger Jørgen Wadum, museets ledare av Centre for Art Technological Studies and Conservation (CATS) till tidningen.

Det är en klimatanläggning som för den orenade luften ner till källaren. Vid en publiksucce, besöks utställningslokalen av många människor.

Museet hoppas kunna genomföra en akut räddningsaktion som kostar 5,7 miljoner kronor, där man byter ut askar och kartonger. Men att framtidssäkra museets hela samling skulle kosta upp emot 65 miljoner danska kronor.

Det var för två år sedan som museet upptäckte skadorna på konsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".