Bokmässan i Frankfurt och Maria Källson.
Bokmässan i Frankfurt och Maria Källson. Foto: John MacDougall/AFP och Fredrik Sandberg/TT

Panelsamtal om högerextremism på bokmässan i Frankfurt avbröts

"Dom avbryter pågående samtal för att flika in sina åsikter"
1:37 min

I dag öppnade bokmässan i Frankfurt som anses vara världens största bokmässa. Där högerextrema utställare finns på plats, precis som på bokmässan i Göteborg.

Under ett panelsamtal om högerextrem närvaro på bokmässan, ställde sig tre personer upp och kritiserade att de inte var bjudna att sitta med i panelen.

En av deltagarna av panelen var vd:n för bokmässan i Göteborg, Maria Källson, som var inbjuden för att prata om sina erfarenheter från årets Göteborgsmässa och hur situationen har sett ut i Sverige. Enligt henne kunde samtalet fortsätta efter någon minuts avbrott och hon ser det som hände som ett exempel på hur de här grupperna för fram sina åsikter.

– De här krafterna flyttar fram sina positioner, de kommer ta tillfällen i akt vid alla öppna samtal, på bibliotek, på gator, på torg och på bokmässor och använda sig av den här retoriken. Och då bör vi, som står för en annan samtalsrutin, hitta bra strategier för att kunna bemöta det här.

Maria Källsson vill inte uttala sig om årets bokmässa i Göteborg eftersom analys av den fortfarande pågår, men på plats i Frankfurt har hon noterat en väsentlig skillnad mellan allmänhetens reaktioner i Tyskland och Sverige.

– Vi som bokmässor förhåller nog oss till dem ganska lika. Men allmänheten och författarkollektivet resonerar annorlunda i Sverige och i Tyskland. Här har man inte kommit i en position av bojkott, för att man vill inte ge upp sin arena för de här krafterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".