Asli Erdogan på Bokmässan i Göteborg
Asli Erdogan besöker bokmässan i Frankfurt Foto: SR

Asli Erdogan belyser pressfrihet på bokmässan i Frankfurt

"Vi upplever en otrolig solidaritet"
2:29 min

Den turkiska författaren Asli Erdogan och den exilturkiske publicisten Can Dündar besöker Bokmässan i Frankfurt som pågår just nu. Viktiga gäster för att belysa den hotade pressfriheten i Turkiet, menar Kathrin Grün, PR- och kommunikationschef på Frankfurts Bokmässa.

Igår öppnade bokmässan i Frankfurt vars huvudtema i år är Frankrike. Ett annat tydligt ämne i fokus är pressfriheten i Turkiet. Två av de turkiska gästerna är författaren Asli Erogan, som också gästade Bokmässani  Göteborg, och Can Dündar, tidigare chefredaktör på den turkiska tidningen Cumhuriyet. 

– De är viktiga gäster eftersom Frankfurts bokmässa är en plats dit det kommer människor från hela världen för att tala fritt om vad som är viktigt för dem och för samhället. Och självklart också för turkiska författare. Förra året hade vi många aktiviteter angående Asli Erdogan när hon fortfarande satt fängslad. I år är vi väldigt glada över att hon kan delta i invigningen av mässan och att hon kan närvara på presskonferensen. Det är ett gott tecken.

I september fick Asli Erdogan tillbaka sitt pass och kunde resa utanför Turkiet igen efter att ha varit berövad den möjligheten och dessutom suttit fängslad i 132 dagar anklagad för terrorprogapaganda. Och Can Dündar, tidigare var chefredaktör på den turkiska dagstidningen Chumhuriyet, har även han suttit fänglsad och lever idag i exil i Tyskland. Och även om de här två tunga namnen tillsammans med den turkiska författaren Burhan Sönmez, aktuell med fängelseromanen Istanbul Istanbul, har möjlighet att resa och besöka bokmässan i Frankfurt, är inte Katrine Grüne vidare hoppfull å deras vägnar.

– Jag skulle inte säga att det här gör mig hoppfull. Det skulle vara att dra det väl långt.

Igår väckte dessutom flera inlägg på mikrobloggen Twitter uppmärksamhet när det publicerades bilder på en delegation från det turkiska turist- och kulturdepartementet, som deklarerade sin närvaro på Bokmässan i Frankfurt. Bland annat visades en bok om kuppförsöket 15 juli förra året. Men Kathrin Grün ser stor solidaritet med de hårt pressade turkiska författarna och publicisterna. Inte minst hos de tyska författare och journalister som besöker mässan. Men även i den övriga samhällsdebatten.

– Vad vi upplever här är en otrolig solidaritet. Med alla journalister och intellektuella i Tyskland som jobbar hårt. Det är väldigt rörande att se den här solidariteten med de turkiska författarna. Vi har också en tysk journalist som sitter i fängelse just nu, Denis Yücel. Det är stort enegagemang kring hans fall här på mässan, säger Kathrin Grühn, PR- och kommunikationschef på bokmässan i Frankfurt.

Denis Yüce är journalist och korrespondent för den tyska tidningen Die Welt.

Relaterat

Mer om Litteratur

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".