Nathan Larson, konstnärlig ledare för festivalen Dream music.
Nathan Larson, konstnärlig ledare för festivalen Dream music. Foto: Niklas Michin Aristoy

Musikfestival som kretsar kring en enda ton

Första dronefestivalen i Sverige
2:34 min

Musikfestivaler där tanken är att man ska meditera och kanske även somna lockar allt fler besökare i världen. Och efter holländska Utrecht och New York kommer nu fenomenet dronefestival till Sverige och Malmö.

En ficklampa, ett täcke och en kudde. Det kommer att delas ut till festivalbesökarna när de går in i lokalen. I mitten av det nedsläckta rummet står scenen, och i taket finns en ljusinstallation för att man ska uppmuntras lägga sig ner och titta upp. Det här är ingen traditionell konsert.

– Det här är ett mycket mer deltagande evenemang, där man får uppleva musiken mer som meditation tillsammans med andra. Det upplöser gränsen mellan installation och liveframträdande, säger Nathan Larson, kompositör och konstnärlig ledare för festivalen.

Han hoppas att besökarna ska våga ta plats, och komma och gå under de tolv timmar som konserten pågår oavbrutet. Artister som Stephen O'Malley, Julianna Barwick, Matti Bye och Vindla Quartet uppträder.

Det är första gången en dronefestival i Sverige tar plats i ett klassiskt konserthus. Eller överhuvudtaget.

– Jag vet inte varför de vågade satsa på det. Men jag tror att de vill nå utanför den vanliga publiken, säger Nathan Larson.

Drone är i sig en gränsöverskridande musikgenre. Men ett gemensamt kännetecken är att den kretsar kring en enda ton, och kan beskrivas som hypnotiskt minimalistisk. Drone finns i folkmusik världen över, men i modern tappning har den kopplingar till såväl postrock som ambient, elektronisk musik och metal.

De senaste tio åren har festivalbesökare vallfärdat till nederländska Utrecht för transcendentala droneupplevelser 24 timmar i taget. På senare år har liknande upplevelser sökts i Basilica Hudson utanför New York. Och nu är det alltså Malmös tur.

Med sig till Malmö har Nathan Larson också Melissa Auf der Mauer, tidigare bandmedlem i Hole och Smashing Pumpkins, som står bakom festivalen i New York. Det är en växande, men sammanhållen, rörelse.

– Det kan vara fantastiskt belönande, både fysiskt och psykiskt, att delta i ett sådant här evenemang.

– Det är meditativt även om du inte är särskilt intresserad av meditation och yoga och allt det, säger Nathan Larson.

För musikern Nathan Larson har dronemusik fungerat som terapi. Han tilltalas av hur demokratiskt och prestationsfritt det är att uppträda i sådana här sammanhang.

För den växande globala dronepubliken är evenemang som dessa en chans att koppla bort och koppla av, tror han. Men han skyndar att tillägga att de också kan vara utmanande.

Festivalen äger rum lördagen 14 oktober, inom ramen för Malmös Lives höstsatsning på evenemang för vila och återhämtning, kallat "PAUS".

Felicia Frithiof
felicia.frithiof@sr.se

Mer om Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".