Naila Saleem. Foto: Mikael Grönberg/SR
Kulturkorrespondenten Naila Saleem. Foto: Mikael Grönberg/SR

Kulturkrönikan: En vecka med sextrakasserier från Hollywood till Bollywood

"Sensation framför faktagranskning och riktig debatt"
3:01 min

Anklagelserna mot filmproducenten Harvey Weinstein har dominerat medierapporteringen från Hollywood. Även den indiska filmindustrin Bollywood har i veckan präglats av skandaler. Sveriges Radios kulturkorrespondent Naila Saleem har funderat på mediernas roll.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Hon är outsidern, den fattiga flickan från landet, som lyckats bli storstjärna i Bollywood.

Han är en av Indiens absolut största filmstjärnor och hans familj tillhör filmbranscheliten.

Enligt henne ska de under sju års tid ha haft en kärleksaffär.

Enligt honom har de aldrig träffats på tu man hand. Han hävdar istället att hon stalkat honom och skickat 3000 mejl, som han aldrig svarat på, där hon ömsom älskar ömsom rasar.

För några år sedan började historien sippra ut till medierna och lyckan hos den indiska pressen var total. Märk väl inte bara skvallerpressen utan hela mediekåren. Hon har vid det här laget talat ut åtskilliga gånger på bästa sändningstid. Han har polisanmält henne för ärekränkning men annars vägrat svara på frågor.

Fram tills den här veckan.

Det har varit en skvallerfest för den som tittat på indisk tv de gågna dagarna. Email, foton och händelseförlopp har skärskådats och han har ställts till svars i flera tv-kanaler. Han frågar sig om en man säger nej räknas inte det som ett nej då?

Det som förundrar mig mest är mediernas självpåtagna roll som tribunal. Det är förvisso inget nytt att de indiska medieföretagen utvecklats mot infotainment. Även politiskt brännbara viktiga frågor som nationalism och patriotism avhandlas ofta på ett rappt och snuttifierat sätt menar kritiker som efterlyser debattprogram där man får tala till punkt och gå på djupet i en fråga.

Så den här senaste veckans rapportering blir därför symtomatisk; sensation framför faktagranskning och riktig debatt om de viktiga frågor som den här historien faktiskt reser.

För om man bortser från den här eventuella kärleksaffären så har den kvinnliga stjärnan också vittnat om hur hon tvingats ställa upp på sex för att ta sig fram i branschen.

I Hollywood har stödet för de utsatta kvinnorna i Harvey Weinsteinfallet varit stort. Inte så i Bollywood. Här har stödet för den kvinnliga stjärnan från branschkollegor varit i det närmaste obefintligt.

Det kan förstås bero på att man anser att hon ljuger och att det är han som är offret. Hon är kontroversiell på flera sätt, kanske spelar det roll?

Men tystnaden blir i sig symbolisk för att sex är en handelsfara i Bollywood, det har man talat om länge. Och att det indiska samhället har en bit kvar i kampen för jämställdhet och mot sexuellt våld likaså. Så bortom den här berättelsen finns en struktur som kräver sin granskning.

I december är det fem år sedan gängvåldtäkten i Delhi som i sin brutalitet skakade om samhället och förde upp frågan om kvinnovåld i det offentliga.

Sedan dess har både mycket och lite hänt, lagar har ändrats till exempel och frågan är inte längre tabu utan diskuteras. Men listan på det arbete som återstår är lång. Det saknas inte intressanta frågeställningar för de indiska medierna att ta tag i.

Så sätt igång bara, vad väntar ni på?

Relaterat

Mer om Kulturkrönikan

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".