Filmproducenten Harvey Weinstein.
Filmproducenten Harvey Weinstein. Foto: Richard Shotwell.

Fler frågetecken kring Harvey Weinstein-skandalen

Fernando Arias rapporterar från New York
2:23 min

Skandalen kring Hollywoodproducenten Harvey Weinstein fortsätter att växa. Nu ställs frågor om hur mycket hans medarbetare visste om de sexuella trakasserierna.

Efter att Harvey Weinstein sparkades från The Weinstein Company - ett bolag som han själv var med och skapade - möts nu hans företag av en allt hårdare kritik. Hur mycket visste styrelsen om det Harvey Weinstein utsatt kvinnor för? Och framförallt, hur agerade den?

I ett uttalande hävdar bolagsledningen att anklagelserna mot Weinstein kom som en överraskning och att påståenden om att "styrelsen visste något om det här beteendet är falskt".

New York Times, den tidning som först rapporterade om anklagelserna mot filmproducenten Weinstein, har en annan uppfattning.

Enligt tidningen visar vittnesuppgifter och interna dokument att företaget visst hade vetskap om anklagelserna mot honom. Inte nog med det, styrelsen ska också ha vetat om att han ingått förlikningar med flera av de kvinnor som anklagat honom.

Skandalen har fått stort utrymme i amerikanska medier. Runt 30 kvinnor trätt fram med namn och att det nu står klart att några av anklagelserna mot Weinstein också innefattar våldtäkt.

Samtidigt har den internationella filmindustrin börjat distansera sig från honom.

I onsdags upphävdes Weinstein medlemskap i den brittiska filmakademin, Bafta, med motiveringen att man hoppas att det skickar en "tydlig signal om att det här agerandet inte har någon som helst plats i vår industri".

Filmfestivalen i Cannes "fördömer" beteendet och kallar det "oacceptabelt".

Oscarsakademin kommer att hålla ett möte på lördag för att bestämma om, och vilka, åtgärder man kommer genomföra.

Samtidigt kan skandalen få rättsliga efterverkningar, polis i både New York och i London har börjat nysta i fall där Weinstein kan ha förgripit sig på kvinnor.

Relaterat

Mer om #metoo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".