Gustav Fridolin, utbildningsminister.
Gustav Fridolin, utbildningsminister. Foto: Pontus Lundahl/TT

USA:s Unesco-utträde ställer krav på Sverige

Gustav Fridolin om USA:s Unesco-utträde
2:03 min

Sverige behöver jobba ännu hårdare nu när USA lämnar Unesco helt. Det menar utbildningsministern Gustav Fridolin.

– Det är sorgligt att USA väljer att ta det här steget. Världen behöver mer samarbete och Unesco spelar som FN-organ en enorm viktig roll för pressfriheten, kulturarbetarnas trygghet, att de ska våga uttrycka sig, säger Gustav Fridolin.

USA stoppade sitt ekonomiska bidrag till Unesco när Palestina valdes in som medlem 2011, men nu drar man sig alltså ur helt.  Och det sker i samband med att Unesco väljer en ny generaldirektör då bulgariska Irina Bokovas ämbetsperiod går ut.

Anledning till att USA nu lämnar Unesco, är den upprepade kritik som amerikanska politiker riktat mot Unesco, eftersom man betraktar FN-organet som alltför Israel-kritiskt och pro-palestinskt.

Gustav Fridolin tycker att det är mycket olyckligt att USA väljer att lämna Unesco samarbetet, men tror inte att fler länder nu kommer att följa USA:s exempel.

– Det är inte de signaler vi har, tvärtom många länder ser ett stort värde i Unesco som spelat en viktig roll även under tider då det var svårt att mötas, så kunde man göra det just i Unesco, säger Gustav Fridolin.

Men han säger också att länderna som är kvar behöver nu arbeta ännu hårdare för att stärka Unesco:s arbete.

– Nu när Unesco ska välja ny generaldirektör så kommer vi att föra djupa samtal och diskussioner om hur vi kan stärka vår roll i Unesco, säger Gustav Fridolin.

Arkeologen Cornelius Holtorf innehar Sveriges enda Unesco professur inom kulturarv. Han menar att det här visar att världsarv precis som all kulturarv är högst politiskt i många sammanhang.

– Här blir det extra betydelsefullt, alltså när en utnämning, på grund av kulturhistorisk uppskattning, av en viss plats leder nästan till en diplomatisk kris på global nivå. Det är intressant att se hur kulturområdet spelar roll på en sådan hög nivå i samhället och i den globala världen. 

Mer om Kulturpolitik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".