Diana Berg på konstcentret Platforma TIU i Mariupol i östra Ukraina.
1 av 2
Diana Berg på konstcentret Platforma TIU i Mariupol i östra Ukraina. Foto: Pavlo Sosnitsky
Konstnären Maria Kulikovska arbetar med gipsskulpturer på Izolyatsias innergård. Foto: Fredrik Wadström
2 av 2
Konstnären Maria Kulikovska arbetar med gipsskulpturer på Izolyatsias innergård. Foto: Fredrik Wadström Foto: Fredrik Wadström
Ukraina

Konstcenter i skuggan av kriget i Donbass

Nystartat konstcenter en mil från fronten
1:52 min

I Mariupol, bara en mil från fronten i det krigshärjade östra Ukraina, finns ett ambitiöst samtidskonstcenter. Kulturnytt träffade centrets chef på besök i Kiev.

- Tyvärr vänjer man sig vid den här ständiga oroskänslan, säger Diana Berg. Den ständiga skottlossningen och explosionerna gör att jag omedvetet går runt och tänker på från vilket håll de just nu skjuter.

Det är under de här förhållandena som Diana Berg tillsammans med sina medarbetare 2016 öppnade konstcentret Platforma TIU. Berg kommer själv från Donetsk som kontrolleras av de ryskstödda separatisterna men tvingades bort från staden under hot i upptakten till kriget i östra Ukraina.

Hon säger att den sovjetiska industristaden Mariupol med en halv miljon invånare på bara några år fått en väldigt aktiv del av befolkningen som gärna deltar i det offentliga livet.

- Det är viktigt att diskutera och ge chansen till en dialog, säger Diana Berg. På det sättet är det möjligt för människor att gradvis öppna sig för nya tankar.

Konstcentret som Berg driver bjuder ofta in konstnärer och kulturarbetare från andra delar av Ukraina för att ordna föredrag, workshops, happenings och utställningar.

Flera gånger har Platforma TIU tagit sig an kontroversiella ämnen i den konservativa industristaden Mariupol, till exempel hbtq-frågan eller våld mot kvinnor. Och trots att de utsatts för kritik och till och med hot märks det nu en framåtrörelse i staden där det sovjetiska förflutna hamnar allt mer i bakgrunden, säger Diana Berg.

 

I P1 Kultur måndag 16 oktober kl 13 sänds ett längre reportage om "Platforma TIU" i Mariupol i östra Ukraina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".