Boudour AL Quasimi på bokmässan
1 av 2
Boudour AL Quasimi på bokmässan Foto: Amr Bitar/Sveriges Radio.
Elisabet Risberg Internationella biblioteket. Foto Mathilda Källén SR
2 av 2
Elisabeth Risberg som är bibliotekarie på Internationella biblioteket i Stockholm gläds över bokgåvan. Foto: Matilda Källén/Sveriges Radio

Barnböcker på arabiska i stor bokgåva till svenska bibliotek

"Det finns ett stort behov av de här böckerna"
2:09 min

I samband med Bokmässan skänkte ett av arabvärldens ledande förlag cirka 2000 böcker till Internationella biblioteket i Stockholm, som ska nå bibliotek och arabisktalande barn i hela Sverige.

– En bok handlar om en flicka som genomgått en cancerbehandling. Andra handlar om att börja skolan, berättar Elisabeth Risberg.

Hon är bibliotekarie på Internationella biblioteket i Stockholm, som servar svenska bibliotek med böcker på 120 olika språk. Just nu packar hon upp de närmare 2000 barnböcker som biblioteket har fått av den ideella läsfrämjande organisationen Kalimat Foundation i Förenade Arabemiraten.

En ovanlig gåva, menar Elisabeth Risberg.

– I Sverige är vi mer vana vid att ge donationer och svensk barnlitteratur är väldigt vanlig i arabisk översättning i många av de arabiskspråkiga länderna. Så det här är extremt ovanligt. Jag önskar se mer utbyte, säger hon.

Kalimat Foundation och förlaget Kalimat arbetar med att sprida kunskap om litteratur i skolor, bibliotek och flyktingläger över hela arabvärlden och har enligt Elisabeth Risberg bidragit till att kvaliteten på arabiskspråkiga barnböcker har ökat under de senaste tio åren. Perspektiven har blivit fler.

– Det kan handla om att personer med funktionsvariationer är med i själva illustrationerna, trots att boken inte handlar om de problemen eller personerna. Det är något som jag ser kommer mer och mer och det är fint.

Kalimats grundare Boudour Al Quasimi berättar att tanken med gåvan är att hjälpa arabisktalande i Sverige.

Det här är extremt ovanligt.

Bokgåvan består av sammanlagt 25 titlar, främst nyligen utgivna bilderböcker. Nu ska de skänkas vidare, från Internationella biblioteket i Stockholm till intresserade bibliotek runt om i Sverige.

För där finns fortfarande en brist på barnböcker av arabiska författare, berättar Elisabeth Risberg som tror att det är viktigt för barnen att kunna relatera till författarnamnen.

– Det är så pass många arabiskspråkiga barn i Sverige idag att det finns ett stort behov av de här böckerna, säger hon.

Mer om Litteratur

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".