Sture Nordh ordförande för den parlamentariska public service-kommittén lämnar över delbetänkandet om nytt finansieringssystem för radio och tv till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).
1 av 3
Sture Nordh, ordförande för den parlamentariska public service-kommittén, lämnar över delbetänkandet om nytt finansieringssystem för radio och tv till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Alexander Larsson Vierth/TT
Hanna Stjärne, vd, SVT
2 av 3
Hanna Stjärne, SVT:s vd. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Skatteverkets skylt i Malmö.
3 av 3
Skatteverket tar hand om avgiften. Den nya public service-avgiften blir en slags skatt. Foto: Cecilia Ekman/Sveriges Radio

Den nya finansieringen av public service

"Vi föreslår förstärkningar av public service oberoende"
1:25 min

Tv-avgiften bör ersättas av en individuell public service-skatt. Det föreslår en enad public service-kommitté för regeringen.

Idag presenterade public-servicekommittén sitt förslag på hur den nya radio- och tv-avgiften skulle kunna se ut. Kommittén föreslår en tv-skatt på högst 1 308 kronor per skattebetalare.

Idag är radio- och tv-avgiften 2340 kronor per år och hushåll.

Kommittén föreslår att den nya skatten ska betalas individuellt, vilket skulle innebära att alla över 18 år med en beskattningsbar inkomst betalar en procent av sin inkomst, dock max 1308 kronor per år. Förändringen föreslås gälla från och med 2019.

– Det som är centralt är att vilken avgiftsmodell man än väljer så blir det en skatt. Det vi föreslår är en individuell public service-avgift, säger Sture Nordh, public servicekommitténs ordförande.

Förändringen har stöd från samtliga åtta riksdagspartier och innebär att finansieringen skulle bli skattebaserad istället för dagens licensbaserade finansiering.

En av de risker som diskuterats med ett skattefinansierat system är att public service skulle kunna komma att knytas närmare staten, och då riskerar public service-bolagen att bli utsatta för politiska påtryckningar och sänkta tillslag, beroende på vilken regering som sitter vid makten.

– Det här är inte något mer statligt än de regler som vi har för avgifterna idag. Pengarna hålls helt åtskilda. Politikerna kommer inte åt de här pengarna, som är öronmärkta för public service, säger Sture Nordh.

Han menar att det nya systemet är bättre isolerat från politisk påverkan än vad det är idag. Pengarna är tänkta att vara isolerade från budgetförhandlingarna och öronmärkta för public service verksamhet. Ordningen ska dessutom stå skyddad av lagen och inte kunna omkullkastas utan en enkel majoritet i riksdagen.

Relaterat

Mer om Medier

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".