Audrey Azoulay, ny generaldirektör för Unesco.
Audrey Azoulay, ny generaldirektör för Unesco. Foto: Thomas Samson.

Tuffa utmaningar väntar Unescos nya generaldirektör

Valet beskrivs som ett generationsskifte
1:58 min

FN:s organ för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco, har utsett den före detta franska kulturministern Audrey Azoulay till ny generaldirektör.

Beskedet kommer kort efter att USA meddelat sitt utträde ur Unesco-samarbetet - och organisationen står nu inför stora utmaningar.

– Det första jag ska göra är att försöka återställa organisationens trovärdighet, medlemmarnas förtroende och effektiviteten så att vi kan agera, säger Audrey Azoulay efter att ha utsetts till ny generaldirektör för Unesco.

Valet av den 45-åriga politikern beskrivs som ett generationsskifte av organisationens svenska generalsekreterare Mats Djurberg.

– Hon kommer in med både friskt nytt blod, hon är yngre till ålder och har också en intressant bakgrund, uppväxt i Marocko men även en judisk bakgrund.

Han tror samtidigt att Audrey Azoulay har ett stort arbete framför sig, bland annat med att ena Unesco efter att just hon blev vald.

– Det var ett väldigt tight race mellan Frankrike och Qatar där arabländerna har hävdat att det var deras tur att bli invalda. Så det är viktigt att man samlar organisationen, står fast vid reformer, och hittar nya sätt att hitta både finansierning och samarbeten.

I förra veckan gjorde USA klart att landet lämnar Unesco, och därefter meddelade också Israel att landet förbereder sitt utträde. USA har kritiserat Unesco för att vara anti-israeliska, och slutade betala avgift till dem redan 2011 när Palestina fick sitt medlemskap. Mats Djurberg tror inte att fler länder kommer att lämna samarbetet, men ser ändå utmaningar med att få in pengar.

– Jag tror att man dels måste få länder att bekänna färg om man tror på Unesco eller inte och därmed också kunna öka sina bidrag. Vi behöver vara fler länder och inte färre som står upp mot hat och hot mot journalister och kulturarbetare, och för press och yttrandefrihet, säger Mats Djurberg, generalsekreterare på Unesco i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".