alyssa milano
1 av 2
Kampanjen drogs igång av skådespelaren Alyssa Milano. Foto: Willy Sanjuan
Författaren Katarina Wennstam.
2 av 2
Författaren Katarina Wennstam är en av många kvinnor som anslutit sig till uppropet #MeToo. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.
UPPROP MOT SEXUELLA TRAKASSERIER I SOCIALA MEDIER

#MeToo sprider sig över världen

"Det här har blivit till ett massivt dån"
2:11 min

Nu sprider sig den mycket uppmärksammade nätkampanjen som går under #MeToo även i svenska sociala medier.

– Jag kan nästan bli förvånad över att folk blir förvånade. Samtidigt verkar det vara lite av en chock för vissa att det är så utbrett. Det är väl kanske det som är den stora effekten av det här, att det faktiskt blir som ett slags dån istället för enskilda kommentarer här och där, säger författaren Katarina Wennstam.

I spåren av anklagelserna mot Hollywoodproducenten Harvey Weinstein om att han ska ha begått sexuella övergrepp, berättar nu (framför allt) kvinnor över hela världen om gånger de utsatts för sexuellt ofredande eller sexuella trakasserier.

Anklagelserna har kallats för "toppen av ett isberg" och i söndags skrev skådespelaren Alyssa Milano, känd från tv-serier som Förhäxad och Melrose Place, på Twitter att "om du någonsin utsatts för sexuella trakasserier eller sexuella övergrepp, svara då "me too", "jag också".

Alyssa Milanos meddelande blev snabbt uppmärksammat och spred sig som en löpeld i sociala medier över hela världen, och hundratusentals människor har deltagit. Antingen genom att skriva mee too eller genom att berätta om sin historia.

Många har anslutit sig i Sverige

Under de senaste dagarna har allt fler offentliga kvinnor i Sverige följt uppmaningen om att ansluta sig till uppropet #MeToo. Katarina Wennstam är en av dem, och hon säger att kampanjen visar på hur pass utbredda problemen är, inte bara inom filmbranschen. Hon säger att det handlar om maktordningar och att hon hoppas att debatten landar i något större än ett fokus på kvinnor.

– Om det nu är så här många kvinnor som vittnar om att de varit utsatta för allt från tafsningar till övergrepp, så säger det något om hur många män det faktiskt är som förgriper sig på kvinnor och går över alla tänkbara gränser. Det är där den här debatten måste landa: hur kommer det sig att män tar de här friheterna? Någon gång måste det faktiskt vara nog, säger Katarina Wennstam.

Även jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) har idag kommenterat det enorma gensvaret på kampanjen. I en intervju med SVT Nyheter säger hon att det här visar på att det här inte är privata frågor för enskilda kvinnor, utan ett samhällsproblem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".