Nominerade till årets Man Booker Prize.
Nominerade böcker till årets Man Booker Prize. Foto: Måns Hirschfeldt/Sveriges Radio.

Vilken bok får Man Booker Prize?

5:38 min

Senare idag står det klart vilken roman som belönas med Man-Booker-priset 2017, ett av den anglosaxiska litteraturvärldens viktigaste priser.

De nominerade böckerna är "4 3 2 1" av Paul Auster, "History of Wolves" av Emily Fridlund, "Exit West" av Mohsin Hamid,  "Elmet" av Fiona Mozley, "Lincoln in the Bardo" av George Saunders eller "Autumn" av Ali Smith.

Tidigare kunde det bara gå till författare från det brittiska samväldet - men sedan 2014 räcker det med att böckerna har engelska som originalspråk. Det innebär att till exempel amerikanska författare också kan komma ifråga, som förra året då priset gick till Paul Beatty för romanen "The Sellout".

Kulturredaktionens Måns Hirschfeldt har läst böckerna som hamnat på den så kallade ”Short List” och har chans att vinna ikväll.

I framför allt den brittiska bokvärlden är det ofta mycket prat och jubel och ibland också bråk om Bookerpriset - hur har snacket sett ut i år?

– Det som det talats om ända sedan korta listan presenterades är att det som många såg som den givna favoriten då föll bort: Colson Whiteheads "Den underjordiska järnvägen". Den har redan tagit hem de stora amerikanska priserna - och är en underbar roman - men kanske började den kännas lite mycket förra året, kanske vill juryn ville blicka mer framåt. Det kan vi bara spekulera om, men den vilar ändå lite som en skugga över de böckerna som är kvar.

Och vilka tror du ligger bäst till?

– Vi kan väl ta och börja med amerikanen George Saunders som tidigare blivit mycket uppmärksammad för sin skruvade novellkonst - också här i Sverige. Han är nominerad för sin första roman "Lincoln in the Bardo" som utspelar på en kyrkogård på 1860-talet där president Lincolns unge son hamnat tillsammans med andra osaliga andar som vägra att inse att de är döda. Det är fantastisk litteratur både som genre och läsupplevelse. En helt spökvild blandning av körverk, Tim Burtonfilm och pressarkiv och otroligt rörande läsning om faderskärlek och om att komma till bokslut med livet. Den ligger nog allra bäst till tror jag.

Andra favoriter?

– En gammal Bookerfavorit är skotska Ali Smith, det är fjärde gången hon är med på korta listan, den här gången med romanen "Autumn" som hon skrev väldigt fort förra året. Den kallades för den första Brexitromanen och som alltid hos Smith så står tiden i centrum, den flyter och ses ur olika vinklar på samma gång och samtidigt är det en akut aktuell och en ilsken i sin bild av Storbritanniens vägval precis nu. Jag såg att det är den bok som säljer allra bäst på Bookerprisets hemmaplan just nu. Men även Paul Auster säljer bra, kanske lite överraskande.

Varför överraskar det?

– Många har nog sett det som att Auster befunnit sig i en utförslöpa och det senast jag läste var klart svagt så att han då kommer med 900-sidig roman som berättar om en man vars liv tar sig fyra olika vägar, alltså fyra möjliga livsöden, kanske kan låta avskräckande. Men här tror nomineringen verkligen lyft fram den som läsvärd. Och det är den! Om man gör en överenskommelse som läsare om att det kommer vara långt, galet detaljrikt och superamerikanskt. För bäddar man in sig i texten, lite som när bingetittar en tv-serie, är det svårt lägga i från sig. Så Saunders, Smith och Auster är nog favoriterna

Och de tre övriga?

– Två debutanter: Emily Fridlund från Minnesota, USA och brittiska Fiona Mozley  skriver båda om uppväxter i samhällets sociala och geografiska utmarker, det är böcker doftar höstlöv och tungt socialt och "Vargarnas historia" som redan finns på svenska och blivit lite märkligt förbigången och "Elmet"  är två kanondebuter. Och så har vi pakistanska Mohsin Hamids "Exit:West" som är flyktingberättelse med science-fictioninslag på ljuvligt vacker språk. Men jag tror ändå att de tre väger lite lättare i sammanhanget.

Kan man se någon linje i juryns arbete?

– Det är väldigt språkligt, litterärt orienterat mer än starkt samhällsengagerat kan man kanske säga. Även om flera av böckerna är klart sofistikerat politiska. Kanske kan man se det som att juryn velat få till en bra blandad hand där man kanske kan trots all kan spela ett oväntat kort.

Har du någon personlig favorit?

– bland tänker jag att Ali Smith är den samtida författare som jag helst läser överhuvudtaget och hon borde fått priset redan för sin förra roman, så det får bli ”Autumn” om jag väljer med hjärtat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista