George Saunders får Bookerpriset

1:41 min

Den amerikanske författaren George Saunders tilldelas Bookerpriset. Han får utmärkelsen för sin roman "Lincoln in the Bardo".

"Vinnaren står ut för sin innovation och för hur den är skriven. En av jurymedlemmarna beskrev det som fyrverkerier som lyste upp himlen", säger jurymedlemmen Lola Young. 

P1 Kulturs Måns Hirschfeldt har läst "Lincoln in the Bardo".

– Det här var favoriten får man nog säga, den här blev otroligt omtalad på hemmaplan direkt när den kom ut i vintras, fick en del otroliga recensioner, George Saunders är sedan tidigare en kritikerfavorit. Tidskriften Time utsåg honom till en av världens 100 mest inflytelserika människor för några år sedan. "Lincoln in the Bardo" är hans första längre roman - även om den helt tänjer på romanbegreppet.

Hur då?

– Den är berättad i dialogform lite som en pjäs. Den utspelar sig främst i Bardo som ett är buddistiskt begrepp för ett slags mellantillstånd, i det här fallet en kyrkogård i Washington där president Lincolns son Willy hamnat, död i feber vid 11 års ålder, men precis som de andra som blivit kvar där på gravplatsen, så har Willie inte fullt ut tagit in att han död och det är inte minst pappans sorg och kärlek som håller honom kvar. Så alla de andra osaliga andarna engagerar sig allt mer i Willy, men då måste de också ifrågasätta sig själva i det att de hänger kvar i det där mellantillståndet, så det handlar om insikt, kärlek, rädslor och att släppa taget.

– Jag blev otroligt tagen när jag läste den - det är ett jättebra val av Bookerjuryn, och en hjärnskrynklande, vacker och rolig bok är det också, säger Måns Hirschfeldt.

De övriga nominerade var Paul Auster (USA) för "4 3 2 1", Emily Fridlund (USA) för "Vargarnas historia", Mohsin Hamid (Pakistan) för "Exit väst", Fiona Mozley (Storbritannien) för "Elmet" och Ali Smith (Storbritannien) för "Autumn".

Bookerpriset delas ut till den författare som enligt en jury skrivit årets bästa bok på engelska.

"Lincoln in the Bardo" kommer i svensk översättning på Albert Bonniers Förlag i maj 2018.

De tio senaste Booker-pristagarna

2016: Paul Beatty, USA, för "The sellout"

2015: Marlon James, Jamaica, för "A brief history of seven killings"

2014: Richard Flanagan, Australien, för "Den smala vägen mot norr"

2013: Eleanor Catton, Nya Zeeland, för "Himlakroppar"

2012: Hilary Mantel, Storbritannien, för "För in de döda"

2011: Julian Barnes, Storbritannien, för "Känslan av ett slut"

2010: Howard Jacobson, Storbritannien, för "The Finkler question"

2009: Hilary Mantel, Storbritannien, för "Wolf Hall"

2008: Aravind Adiga, Indien, för "Den vita tigern"

2007: Anne Enright, Irland, för "The gathering"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista