Julian Barnes
Julian Barnes Foto: Ulla Strängberg/Sveriges Radio
RECENSION – LITTERATUR

Gåtan Sjostakovitj i Julian Barnes nya roman

Ulla Strängberg: Vi känner lukten av rädsla
2:14 min

Den ryske kompositören Dmitrj Sjoskakovitjs medlöperi under Stalintiden  har väckt diskussioner långt  in i vår tid. Sålde han sin själ?

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

TITEL: Tidens larm/The noise of time
FÖRFATTARE: Julian Barnes
ÖVERSÄTTNING: Mats Hörmark

Vem äger musiken? Det är en fråga som infinner sig vid läsningen av Tidens larm. Som börjar med att Sjostakovitj varje kväll väntar vid hissen med sin resväska, beredd att föras bort till hemliga polisens högkvarter. Hans hyllade opera, Lady Macbeth from Mtsensk hade fått Stalin att i vredesmod lämna föreställningen och i Pravda omnämndes den som ett enda virrvarr istället för musik.

Sjostakovitj fick fortsätta att komponera efter att ha hamnat i onåd ett tag. Han skickas som partiets delegat till fredskongressen i New, en hans stora idol, Stravinsky som tidigare gått i exil, vägrar träffa honom. Det tredje avgörande skeendet i romanen är hans inträde i kommunistpartiet som förvånade för att inte säga upprörde många.

Julian Barnes skriver fram ett flerstämmigt porträtt av tonsättaren som älskade Ryssland och gjorde allt för att hålla sin familj vid liv, och framför allt, för att kunna fortsätta komponera. Här är Sjostakovitj varken feg eller en simpel överlevare, men en komplex  konstnärsnatur som vägrar se på musiken som ett redskap för politiken. Först fördömd, senare hyllad. Under Stalins hammare och skära var kompromissen den enda utvägen.   Barnes skapar en värld med kalla kriget som kuliss, skrämmande och för oss västerlänningar fascinerande på ett obskyrt vis. 

Martyr eller tyngd av skuld? Det är riskabelt att spekulera om de döda. Men i Julian Barnes sällskap känns det som att vi var där. Hos Sjostakovitj. Vi känner lukten av rädsla. Vid hissen, i maj 1937, i väntan på dem som aldrig kom.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".