RECENSION

Svulstigt om erotik och politik i Mario Vargas Llosas nya roman

1:47 min

Peru under slutet av nittiotalet under diktatorn Fujimoris regim är bakgrunden i Mario Vargas Llosas nya roman "En peruansk affär."

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

TITEL: En peruansk affär
FÖRFATTARE: Mario Vargas Llosa
ÖVERSÄTTNING: Peter Landelius

Den peruansk-spanske författaren Mario Vargas Llosa  fick Nobelpriset 2010  ”för sin kartläggning av maktens strukturer  och knivskarpa bilder av individens motstånd." Den nya romanen, "En peruansk affär"  utspelas i ett Peru präglat av omfattande korruption och envälde.

En känd företagsledare, Enrique Cardenas, blir utsatt för utpressning av en journalist på en skvallertidning, som har kommit över  några  komprometterande foton på den respekterade mannen  bland prostituerade. Samtidigt inleder hans fru en affär med en annan kvinna, hustrun till  bordellbesökarens bästa vän.

Det här blir upptakten till en katt- och råttalek, där hot, förtal och korruption  från maktens sida kontras av ännu fler lögner, undanflykter  och Cardenas  förtvivlade försök att rentvå sitt namn.

En riktig soppa, med andra ord. Sympatierna ligger vare sig hos diktatorns handgångne man, den fruktade Doktorn som satte skräck i hela landet under de här blodiga åren i Perus  historia, eller hos Cardenas. Problemet är att berättelsen inte riktigt får fäste, trots  den förment kittlande historien om de två amorösa fruarna. Inte blir det bättre av att Vargas Llosa själv en gång kandiderade till presidentposten men förlorade mot just Fujimori. Både han och Doktorn sitter inlåsta, men ska man tolka den här nya romanen som en senkommen revansch från Nobelpristagaren?

Jag vet inte, men det här är ingen roman som når upp till höjderna i Vargas Llosas författarskap. Då kan man hellre läsa” Staden och hundarna” om pennalism och rasism i Lima på sextiotalet. Eller om det ska vara en riktigt bra historia om ”diktaturens  kreatur”: Läs ”Bockfesten.”

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista