Nils Poletti
Nils Poletti Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Brist på unga ledare i teatersverige

1:49 min

Två av tre konstnärliga chefer vid landets institutionsteatrar är födda på 1950 och -60 talen och få är yngre.

Nils Poletti, som tillträder som konstnärlig ledare och teaterchef på Östgötateatern vid årsskiftet, är en av endast två som är födda på 1980-talet. Och han menar att bristen på unga ledare är ett problem för teatersverige.

- Om vi bara har människor från en generation som gör sin teater, då blir det bara den generationens teater som förmedlas på scenerna. Och då kan ju jag känna att varför ska jag gå och titta på det där, det pratar inte till mig. Om teatern ska överleva måste den hålla på med en konstant föryngring, säger Nils Poletti.

Den här rollen är ändå väldigt komplex, och det är ett otroligt stort ansvar, klarar unga det?   

- Man vet inte det förrän man får testa. Och jag tycker att det finns många teaterchefer i den här nämnda åldern som inte gör sitt jobb så bra, som gör en okreativ och tråkig repertoar, som inte engagerar. 

Kulturnytt har även pratat med andra erfarna teaterchefer.

Kajsa Giertz är konstnärlig ledare och teaterchef på Helsingborgs stadsteater. Hon håller inte med Nils Poletti om kritiken.

– Nej. Jag tycker det är farligt att prata om ålder på det här sättet. Jag tror att det handlar ganska mycket mer om person än om ålder.

Det finns ingen sanning i att på något sätt man missar perspektiv från en annan generation när det ser ut på det här viset?

- På vår teater kommer många olika konstnärer till tals. Och de kommer ju från olika generationer, så det är inte bara mitt perspektiv. Jag jobbar med en annan dramaturg som är från en annan generation, säger Kajsa Giertz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista